Segítség, allergiás a kutyám! Mit tegyek? – 3. rész

0
693 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Most lássuk, hogy mi a teendő, ha végre lecsengett az allergiaszezon, elmúltak a tünetek, megszűnt a vakarózás, a végtagok rágcsálása. Mit tehet a gazdi annak érdekében, hogy a következő allergiaszezon tünetmentesen, vagy lényegesen kevesebb szenvedéssel teljen? Ha hosszútávú megoldást szeretnénk egy több éve fennálló allergia esetében, akkor a tünet- és allergén-mentes időszakban kezdhetjük el azt az igen összetett, több szinten egymásra épülő terápiát, melyet a homeopata állatorvos egy részletes anamnézis-felvétel alapján állít össze.

Ezen kúra során mélyebben, a kiváltó okoknál kezdve állítjuk helyre a szervezet felborult egyensúlyát.

A homeopátia is a holisztikus terápiák körébe tartozik, – ami azt jelenti, hogy soha nem a tüneteket, a betegséget kezeljük, hanem mindig a beteget (a maga teljességében) úgynevezett személyre szabott terápiával, amit mindenképpen egyedileg kell összeállítani. Ezért egy valóban hatékony kezeléshez igen sok tényezőt kell figyelembe venni: a kutyus pontos tüneteit, az előzményeket, feltételezett kiváltó okokat, a körülményeket, hogy mi javít, mi ront az állapotán, és még a pszichés – lelki beállítottságát is.

0232

Hogyan néz ki a gyakorlatban egy ilyen holisztikus kezelés?

Az első vizit alkalmával a fizikális vizsgálat mellett egy részletes beszélgetés is szükséges a gazdival. A tőle kapott információk segítségével állítják össze a kutya számára az egyedi, legmegfelelőbb komplex kezelést. Ennek első lépése, hogy először a szervezetet alaposan méregtelenítsük. Azután a feltételezett kiváltó okok kivezetése történik.

Sokféle tényező lehet olyan hatással a szervezetre, mely felboríthatja az immunrendszer működését, és innentől kezdve egy ártalmatlan anyagot is veszélyes ellenségként fog kezelni. Ilyen lehet például egy védőoltás, mely túl sok komponenst tartalmazott (pl. egyszerre kapta meg a kutya az 5-7 féle összetevőből álló kombinált oltást, plusz még a veszettségoltást is), és ez egy érzékenyebb immunrendszerű állatnál már rendellenes reakciókat válthat ki, – akár hónapokkal az oltás beadása után is!

Ilyenkor az adott oltóanyagból készült homeopátiás szert, az oltás nozódáját adjuk megfelelő hígításban és gyakorisággal, ami azt eredményezi, hogy az oltás által kiváltott, szervezetre káros reakciókat ki tudjuk küszöbölni. Ez az úgynevezett oltás-kivezetés nem csökkenti az állat védettségét az adott kórokozókkal szemben, melyekre az oltást kapta. Így ha ez okozta az immunrendszer túlreagálását bizonyos ártalmatlan anyagokra, akkor a kiváltó okot kezelve tudjuk megszüntetni az allergiás folyamatot.

Az azonban nagyon ritka, hogy a kutya immunrendszerének túlreagálásáért csak és kizárólag bizonyos védőoltások legyenek felelősek. A leggyakrabban jóval több tényező áll a háttérben. Nem megfelelő táplálás, korábban lezajlott betegségek, környezeti ártalmak, tartós stressz, aminek együttes hatása eredményeként borul fel annyira az immunrendszer egészséges működése, hogy ártalmatlan anyagokat is ellenségként kezel. A méregtelenítés, és az esetleges kiváltó okok megszüntetése, homeopátiás kivezetése egyébként még csak a kezelés első lépései, a java még csak ezután következik.

0231

A szervezet túlérzékenységét közvetlenül is csökkenthetjük az allergénnel szemben

Ehhez ismernünk kell, hogy mi váltja ki az allergiás reakciót, tehát egy allergia-vizsgálatra lesz szükség. Ilyenkor ebből az úgynevezett allergénből készített homeopátiás szert adjuk az állatnak egy előre meghatározott rendszerben több hónapon keresztül, melynek eredményeként az immunrendszer túlérzékenysége kioltódik, csökkennek, illetve megszűnnek az adott allergének kiváltotta tünetek. Például adhatjuk a parlagfűből készült homeopátiás szert az Ambrosia-t, az aranyvesszőből készült homeopátiás szert a Solidago-t vagy a leggyakoribb allergénként szereplő virágporok keverékéből készült kombinált homeopátiás készítményt, a Pollens-t. A kezelés ismételt, kúraszerű alkalmazása az allergiából való meggyógyulást is támogatja.

Alkati kezelés

A homeopátia specialitása, az alkati kezelés, mely különösen krónikus megbetegedések esetén – az előbb felsoroltak mellett – a komplex terápia leghatékonyabb részét képezi. Valódi gyógyulás ugyanis egy jó alkati szer nélkül aligha lehetséges. Az alkati szer vagy más néven alap- vagy krónikus szer a beteg testi és lelki jellemzői alapján, eddigi betegségeinek és öröklött hajlamainak figyelembe vételével, a gazdi igen részletes kikérdezése után kiválasztott homeopátiás szer. Hatására beindulnak a szervezet öngyógyító mechanizmusai, az immunrendszer működése harmonikussá válik.

Láthatjuk tehát, hogy egy allergiás szervezet teljes áthangolásához igencsak összetett és hosszadalmas kezelés szükséges.

De mindezek eredményeként az allergiás tünetek egyre enyhébben jelentkeznek, rövidebb ideig tartanak.  Szezonról szezonra egyre csökken az allergiás periódus. Tartós gyógyulást azonban több éve fennálló allergiánál csak több szezonon át folytatott, következetes homeopátiás kezelés hozhat, a végeredmény pedig valódi gyógyulás lehet. 

Ne feledjük, kedvencünk tünetmentes időszakában tehetjük a legtöbbet a szezonális allergia okozta tünetek leküzdéséért.

Cikksorozatunk további részeit ide kattintva érheted el:
Segítség, allergiás a kutyám! Mit tegyek? – 1. rész
Segítség, allergiás a kutyám! Mit tegyek? – 2. rész

Szerző: Dr. Kopócsi Andrea, homeopata állatorvos
Leadfotó: desktopinhq.com
Fotók:hdwallsource.com