Segíts, hogy a Télapó megmenthesse Magyarország legnagyobb érintetlen erdejét!

0
4 127 megtekintés
Eurázsiai hiúz - Kép: Whipsnade Zoo
Swing Szerelem Szulák
Mint ahogy mi is megírtuk, a WWF már szeptemberben meghúzta a vészharangokat, de most December 6-án dől el, hogy a Csarna-völgy továbbra is hazánk legnagyobb háborítatlan erdeje marad, vagy építkezési terület lesz. 

A terület azért került veszélybe a benne élő állatokkal – többek között egy hiúzzal – együtt,  mert a terület kezelője beadta engedélykérelmét kisvasút építésére és ezzel egy komoly beruházásra.

Ma már tudjuk, hogy az emberiség jövője a természettől függ. Ehhez képest Földünk mindössze egynegyedén nem érvényesül az emberi hatás – és ez a terület folyamatosan csökken.  A tendenciát Magyarország is erősíti: nem sok olyan tájunk van, ahol a természet az úr – de a Csarna-völgy ilyen. Vagy legalábbis eddig ilyen volt – írja a WWF.

Állj ki Te is a Csarna-völgyért! Hallasd a hangod és írd alá: wwf.hu/csarna

Eurázsiai hiúz – Bayerischer Wald National Park, Bavaria, Germany – Kép: WWF

A Börzsöny-hegység északi részén, Kemence község határában terül el a fokozott védelem alatt álló Csarna-völgy, amely Magyarország legnagyobb háborítatlan erdőterülete. A mintegy ezer hektárnyi egységes völgyrendszer ritka növény- és állatfajoknak ad otthont.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park területéhez tartozó, vadonjellegű erdőben évek óta egy hiúz vadászik, itt fészkel a fekete gólya, az uráli bagoly és az utolsó hegyvidéki parlagisas-költőpár. A Fekete-patak, vagy más néven Csarna-patak a kövirákok kedvelt helye, míg az avar foltos szalamandrákat rejt.

Most azonban veszélybe kerülhet ez a természeti érték, mert a Duna-kanyar turisztikai fejlesztésének részeként kisvasút épülhet a Csarna-völgy aljában.

Állj ki a hiúzért!

A Börzsöny északi részén terül el Magyarország legnagyobb háborítatlan erdőterülete, a Csarna-völgy. A fokozottan védett, 1000 hektáros vadon ritka növény- és állatfajoknak ad otthont. A többek között a hiúz, fekete gólya, uráli bagoly, parlagi sas vagy foltos szalamandra élőhelye azonban veszélyben van!Legnagyobb érintetlen erdőnk csendjét hamarosan munkagépek zaja verheti fel, az 5 meglévő börzsönyi kisvasút mellé ugyanis most a völgybe is kisvasút épülhet. A gyalogosan bárki által látogatható, sérülékeny vadon területen helyreállíthatatlan károkat okozhat a beruházás.Segíts megőrizni az érintetlen Csarna-völgy értékeit!Írd alá a WWF petícióját a mellékelt linken!http://wwf.hu/csarna/

Közzétette: A börzsönyi erdőkért – 2018. november 17., szombat

Jelenleg egy régi, az ötvenes években magára hagyott erdészeti kisvasút maradványai kísérik a patak árterét, de a rendszeres áradásokkal a víz ismét átalakította a terepet, és a természet újra birtokba vette a völgyet, így a hátramaradt romok már csak emlékeztetnek az ember jelenlétére. Ennek helyére azonban jelenleg egy komoly műszaki megoldásokkal megépített turisztikai létesítmény kerülne, amely a WWF szerint drasztikusan és visszafordíthatatlanul megváltoztatná a patak medrét és a mára kialakult vadonterületet.

Fotó: Gálhidy László – WWF

Hozzátették: A Börzsöny öt meglévő kisvasútja, köztük a Kemencétől a Csarna-völgy bejáratáig tartó szakasz több mint 30 km hosszan biztosítja a vonatozás élményét. A fokozottan védett, gyalogosan látogatható területen tervezett alig több mint 3 kilométeres új pályarész nem hozna újszerű turisztikai élményt, a beavatkozás azonban helyreállíthatatlan károkat okozna a vadonterület törékeny ökoszisztémájának működésében.

Mentsük meg a Csarna-völgyet! wwf.hu/csarna