Sátánmajom született a Nyíregyházi Állatparkban

0
262 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Egyetlen újvilági majom esetében sem tapasztalható ekkora eltérés a két ivar között; a kifejlett hímek alapszíne fekete, csak az arcszőrzetük fehér, míg a nőstények barnásszürke színűek. Félelmet keltő nevüket nem rossz természetükről, hanem szokatlan külsejükről kapták, hiszen az ivarérett hím olyan mintha „sámán maszkot” viselne.

A június elején született kölyök jelenleg anyja hasába vagy combjába kapaszkodik, s anyatejjel táplálkozik. Az ivarát még egyenlőre nem tudják a gondozók, de amint elkezd nőni erőteljesebben a fejszőrzete, kiderül hogy hím vagy nőstény állatról van-e szó.

0242

A fehérarcú sátánmajmok más néven sakik, a dél-amerikai esőerdők alsóbb lombkoronaszintjeinek lakói, főleg gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkoznak. A párok hosszú távú monogám kapcsolatban élnek. Hangjuk madárcsicsergésre emlékeztet. Tömegük 1,5-2 kilogramm, dús szőrű farkuk pedig hosszabb, mint 30-40 centiméteres testük. Bár farkuk fogódzkodásra nem alkalmas, a fák ágai között nagyon ügyesen közlekednek s mivel akár 10 méteres ugrásokra is képesek, a bennszülöttek repülő majmoknak is nevezik őket.

Forrás: sostozoo.hu