Sáska, mely az Alient ihlette

0
873 megtekintés
ördög virág sáska
Swing Szerelem Szulák

A főként Afrikában előforduló ördög virág sáska az egyik leghíresebb sáska, ugyanis a felnőtt egyedek mérete olykor meghaladja a 12-14 cm hosszúságot is.

Fiatal korukban a hangyák színét utánozva főként fényes fekete színben fordulnak elő, hogy elkerüljék a ragadozók támadását. Ahogy nőnek, színük egyre világosodik, előbb barna, bézs, majd igen látványos ruhát öltenek magukra. A felnőtt egyedek úgy néznek ki, mint egy nyíló virág: zöld, kék, élénk piros és fehér árnyalatokban tündökölnek. Ezeket a színeket nyugalmi helyzetben alig lehet látni, ám ha fenyegetve érzi magát és fogó karjait felemeli, azonnal feltűnnek egyedi, elrettentő jelei.

ördög virág sáska

A csodálatos színek nem az egyetlen lenyűgöző jellemzője a megjelenésének. Minél idősebb, annál hangsúlyosabb függelékek képződnek a testén. A leglátványosabb a hátoldalán található, hatalmas pajzs szerű képződmény, mely úgy néz ki, mint egy száraz falevél. Az átalakult feje és a hasa, illetve kisebb kiugrások egy élettelen falevél sziluettjét mintázzák.

ördög virág sáska
Bár testalkatából arra lehetne következtetni, hogy igen mozgékony és fürge jószág, de valójában ő a megtestesült nyugalom. Megvárja, míg zsákmánya a közelébe ér és akkor csap le rá, igazi lesből támadó ragadozó.

Magyarországon egy faj képviseli a fogólábúakat, a 2012-ben az év rovarának megválasztott imádkozó sáska (Mantis religiosa).

Fotók: Pinterest