Sasaink adták a díszkíséretet a keselyűnek, aki a magyar pusztán járt

0
978 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: MME/Mészáros József
Swing Szerelem Szulák
Múlt hét pénteken egy hazánkban ritkán látható faj, egy fakó keselyű (Gyps fulvus) tűnt fel a Montág-puszta felett, és két parlagi sas (Aquila heliaca) „kísérte”

– írja a Magyar Madártani Egyesület Csondrág megyei csoportja. A Facebookon közzétették Engi László csodás képeit is a találkozásról.

Fotó: MME/Engi László

Mint írják: A fakó keselyű egykor többé-kevésbé közönséges fajnak számított a Kárpát-medencében. Az ekkor jellemző viszonyok, az erdőssztyepp jellegű medencében megtalálható nagyvadcsordák kiváló táplálékforrásnak bizonyultak, míg a környező hegységek fészkelő helyeket is biztosítottak. Később, egészen a múlt század közepéig, ha nem is tudatosan, de az ember segítette e faj fennmaradását. Háziállatait nagy számban legeltette külterjes módon, az elhullott egyedek pedig fenntartották a keselyűállományt.

Fotó: MME/Engi László
Fotó: MME/Engi László

Sajnos a fakó keselyűk eltűnése is emberi okokra vezethető vissza. Egyrészt a dúvadmérgek megjelenése (sztrichnin), másrészt a kíméletlen vadászat, de a tojásgyűjtés is hozzájárult az állománycsökkenéshez. A legelő állatállomány drasztikus csökkenése aztán végleg megpecsételte a faj hazai sorsát.