Saját védelmi programja van a bécsi süniknek

0
336 megtekintés
Keleti sün - Fotó: Völgyi Sándor - volgyisandor.extra.hu
Swing Szerelem Szulák
Tüskés barátainknak elég jó dolga van, ugyanis pár éve nekik is készítenek védett alvó helyeket, hét bécsi temetőben. A 2015-ben indított sünvédelmi program keretében külön téli szállásokat hoznak létre nekik, hogy legyen hol biztonságban áttelelniük.

Mivel ősszel a parkokban és más városi zöldterületeken a rend és tisztaság jegyében rendszerint az utolsó lehullott falevelet is összegereblyézik, a városban élő vadállatok – mint a sün is – csak nehezen találnak olyan helyet, ahol a téli álom idejére biztonságosan elrejtőzhetnek. Éppen ezért startolt el 2015-ben a sünvédelmi program.

A sírkertek nyugodtabb szegleteiben lehullott falevelekből és ágakból téli szállásokat emelnek, amelyeket meg is jelölnek, nehogy széttúrja őket valaki. Ráadásul ezek a rakások nemcsak meleg téli búvóhelyet jelentenek a sünöknek, hanem fontos élelemforrást is például az olyan nem vonuló madaraknak mint a vörösbegy és az ökörszem. A levelek alatt keresgélve ugyanis mindig akad egy-egy rovar vagy lárva.

Téli álomra készülő sün Bécsben © Stadt Wien / MA 22

A projektben a turisták által is kedvelt Bécsi Központi Temető (Wiener Zentralfriedhof) is részt vesz, amelynek csaknem 2,5 négyzetkilométeres területén számos állatfaj képviselteti magát. Élnek itt őzek, vörösvércsék, mezei hörcsögök, nyest, borz és többféle béka is. Mókusból pedig annyi van, és annyira kezesek, hogy a látogatók csak Hansinak becézik őket és gyakran megkínálják őket dióval, mogyoróval.

Forrás: eurocommpr