Ritkaságnak számító fehér bivaly a nyíregyházi állatkert új lakója

0
1 424 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Az Európa-szerte híres Nyíregyházi Állatparkban több mint ötezer állattal ismerkedhetnek meg a látogatók. A világ élőlényeit külön kifutókban mutatják be az érdeklődőknek. A 300 ezer négyzetméteres területen nagyon sok különleges állat született már.

Tavaly például 3 fehér bundájú kis oroszlán látott napvilágot, idén pedig Grévy-zebrák születtek. De nemcsak születnek, hanem költöznek is ide állatok. Többek között januárban érkezett Németországból Fiete, a jegesmedve fiú, most pedig egy különleges fehér bivallyal bővült a kínálat, mely Romániából, Nagyszebenből érkezett.

A Parasztudvar új lakója egy együttműködés keretein belül érkezett Nyíregyházára. Gajdos László, a Nyíregyházi Állatpark igazgatója elmondta, korábban mentorálni kezdtek néhány romániai állatkertet. Elsősorban Nagyváradot, de már több állatkertnek is adtak innen állatot. A közelmúltban Nagyszeben kereste meg a nyíregyháziakat azzal, hogy szeretnének fehér tigrist.

Megkapták a fehér tigrist, azonban nagyon zavarban voltak, hogy milyen módon tudnák ők ezt viszonozni.

Gajdos László azt mondta, szerettek volna egy egyedülálló gyűjteményt létrehozni az egykor Magyarországon fellelhető háziállatokból, de fehér bivalyuk nem volt, a nagyszebenieknek azonban igen, akik örömmel ajándékozták városunknak az állatot. Így került ide a fehér bivaly kislány.

A fehér bivaly igazi különlegességnek számít. Színe nem szokványos, hiszen Magyarországon a 16. századtól a tenyésztett állat általában fekete, vagy sötétbarna bundájú. A bivaly 100 évvel ezelőtt még fontos igavonó háziállat volt. Ereje 50 százalékkal nagyobb, mint a szarvasmarháé.

A második világháború után azonban tenyésztése a Kárpát-medencében szinte teljesen megszűnt. Ma már szinte csak nemzeti parkokban és állatkertekben találkozhatnak az érdeklődők ezzel az amúgy igénytelen állattal, akinek tejét és húsát is felhasználták korábban.

A Nyíregyházi Állatpark fehér bivalyához később érkezhet egy hím is, így talán még szaporulatot is láthatnak a Parasztudvar látogatói.

Forrás: szabolcshir.hu