Ritka vendég: Apácalúd bukkant fel a kardoskúti Fehér-tónál

0
245 megtekintés
Apácalúd (Branta leucopsis) - Kép: natureplprints.com
Swing Szerelem Szulák
A november 12-i madárszámlálás alkalmával egy apácaludat is megfigyeltek a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a kardoskúti Fehér-tónál. A ritka vendég utána is rendszeresen látható volt a nagy lilikek közé vegyülve, tehát már jó ideje itt tartózkodott – írja a kmnp.hu

Az apácalúd tengeri lúdfaj, Skandinávia északi részén, Grönlandon és Oroszország északi részein költ. Fészkét tengerhez közeli, sziklás élőhelyekre rakja és pehellyel béleli ki. Általában 2-6 tojást rak. A kikelt kislibák gyakran csak hatalmas ugrásokkal tudják megközelíteni a vizet.

A telet az apácaludak jellemzően Nyugat-Európában töltik, Magyarország tehát nem esik a vonulási útvonalukba. Nálunk legtöbbször csak szórványosan, magányosan fordulnak elő, elvegyülve a nagy lilikek tömegeiben. Jellegzetes mintázatú, fekete-fehér tollazatuk alapján (melyről a nevüket is kapták), könnyen felismerhetőek.

Apácalúdak (Branta leucopsis) – Kép: pbase.com

Ezekben a napokban igazán színes a madárvilág a Fehér-tó térségében. Legutóbb 13 800 darut és 12 500 vadludat számoltak. Népes a récék tábora is, a tőkés récék közé vegyülve csörgő, fütyülő, kanalas és nyílfarkú récék is felbukkannak. Láttak arany- és ezüstliléket, bíbiceket, havasi partfutókat, nagy pólingokat. A lúdfélék többségét természetesen most is a nagy lilikek alkotják, de megfigyeltek köztük 14 vörösnyakú ludat, egy kis liliket és a már emlegetett apácaludat is.