Ritka ragadozó tűnt fel Nógrádban

0
7 617 megtekintés
Eurázsiai hiúz - Fotó: lazypenguins.com
Swing Szerelem Szulák
Egy hónap alatt kétszer is rögzítette az egyik vadásztársaság kihelyezett kamerája egy hiúz mozgását nappal és éjszaka is.

A Zempléni-hegységben, az Aggteleki-karszton és a Bükkben az elmúlt években több alkalommal mutatkoztak már hiúzok. Azonban Nógrád megyében csak ritka alkalmakkor jelent meg ez a vadon élő macskafajta az elmúlt tíz évben. Most viszont egy hónap alatt kétszer is rögzítette az egyik vadásztársaság kihelyezett kamerája az állat mozgását.

Amint a vadásztársaság munkatársai észrevették a felvételeken a Nógrádban rég látott vadon élő macskafajtát, rögtön értesítették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Nógrád–Ipoly Tájegységének munkatársát. A nemzeti park munkatársa a Nógrád megyei hírportálnak elmondta, hogy egyelőre még ők sem tudják pontosan, hogy a térségben hány példány tartózkodik jelenleg.

A nappal készült különleges felvételt a Vadászok Baráti Közössége tette közzé Facebook-oldalán:

A multkor megosztottam egy képet egy hiúzról ami a Nógrádi erdőkben kóborolva belesétált a kamerába éjjel. Nos most nappal sétált bele..Köszönöm a képet..

Közzétette: Vadászok Baráti Közössége – 2018. február 15.

 

A bejelentés követően a park dolgozói a helyszínre siettek, és meg is találták a hiúz nyomait. A hiúzok alapvetően éjszaka bújnak elő rejtekükből, ezért a szakembereket igencsak meglepte, hogy nappal is sikerült lencsevégre kapni egy példányt.

A hiúzok feltűnése nem szokatlan az északi megyékben, mivel Szlovákiában népes populációjuk él, és a kóborló egyedek előszeretettel lépik át a határt. Közülük időnként több példány tanyát is ver Magyarország területén a természetvédők és a természetbarátok nagy örömére.

Eurázsiai hiúz – Fotó: sandiegozoo.org

Nagyon óvatos és félénk állatok, ezért attól senkinek sem kell tartania, hogy erdőkerülés közben rátámadna egy  ilyen nagymacska.

A tájegységvezető felhívta a figyelmet arra is, hogy a hiúz fokozottan védett faj hazánkban és senkinek nincs joga elpusztítani ezeket az állatokat.

Forrás: agrotrend.huhirado.hu