Ritka madárvendég bukkant fel Biharugrán

0
560 megtekintés
Uráli bagoly (Strix uralensis) - Kép: Pixabay
Swing Szerelem Szulák
Uráli baglyot figyeltek meg a napokban a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai Biharugrán. Ez a nagytestű, gyönyörű, éjszakai ragadozó madár nagyon ritkán bukkan fel a Dél-Alföldön. 

A megfigyelés körülményei sem mindennaposak. A madár az Igazgatóság biharugrai területi irodájának bejárati ajtaja előtt álló idős fenyőfán pihent, de munkatársunk érkezésekor megriadt és átrepült a szomszédos kertbe. Ott aztán hosszan elidőzött, ám a következő napon már nem láttuk. Érdekes, hogy tíz évvel ezelőtt, szinte napra pontosan, március közepén, ugyanezen a helyen figyeltünk meg egy uráli baglyot – írja közleményében a nemzeti park.

Uráli bagoly (Strix uralensis) – Kép: HBW Alive

Nagytestű bagolyfajról van szó, méretre nagyjából az uhu és az erdei fülesbagoly között helyezkedik el. Tollfüle nincs. Az utóbbi évtizedekben hazai fészkelő állománya erősödik, 160-260 pár közé tehető. Főleg az Északi-középhegység erdeiben fészkel, legnagyobb állománya a Zempléni-hegységben található. A zárt, idős erdőket kedveli, fészket nem épít, elfoglalja más nappali ragadozó madarak gallyfészkeit, de néha odvas fák üregében is költ. A számára kihelyezett mesterséges odúkat is szívesen elfoglalja.

Uráli bagoly (Strix uralensis) – Kép: wikimedia.org

Tápláléka főként kisemlősökből, ezen belül rágcsálókból áll, de elfogyasztja a madarakat, kétéltűeket és rovarokat is. Jellemző rá, hogy a fészkét erőteljesen védelmezi. A Biharugrán megfigyelt példány balkáni gerlét fogyasztott. A Dél-Tiszántúlon az elmúlt években egyre gyakrabban szem elé került. Megfigyeltük többek között a Körösközi erdőkben, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó folyók mentén. Táplálékban gazdag években néhány pár költése akár az Alföldön is előfordulhat. Hozzánk legközebbi stabil állománya az Erdélyi-szigethegységben található, de az utóbbi években terjeszkedik a síkvidék felé, mára már az országhatártól 35-40 km-re lévő erdőkben is megjelent.