Ritka kóborló madárfaj tűnt fel több helyen is Magyarország területén

0
191 megtekintés
Vándorfüzike (Phylloscopus inornatus) - Kép: tragopan-asie.com
Swing Szerelem Szulák
Igazi ritkaság, egy Észak-Szibériai elterjedésű vándorfüzike tűnt fel először a Körös-Maros Nemzeti Parkban fekvő Montág-pusztán, majd nem sokkal később a Földvári-tónál, Dávodon – ami a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi terülte – gyűrűztek egy másik példányt. Magyarországon – ezzel együtt – mindössze 46 példányt jelöltek ebből a fajból, a Földvári-tónál ez volt az első adata, ráadásul ez az aprócska madárfaj rendkívül ritkán figyelhető meg pusztai környezetben. 

A vándorfüzike pusztai környezetben történő megjelenése azért is különleges, mert eleve erdei faj, ráadásul tőlünk nagyon messze fészkel és vándorlási útvonala is több ezer kilométerrel keletebbre található. Messze északon, az Ural hegységen túli tajgákon költ, a telet pedig Délkelet-Ázsiában, Indokínában tölti. Arra, hogy néhány példány akár 8 ezer kilométerre is eltér eredeti útvonalától, leginkább az lehet a magyarázat, hogy az aprócska, ökörszem méretű madarat akarata ellenére nyugat felé sodorja egy erősebb légáramlat – írja honlapján Körös-Maros Nemzeti Park

Magyarországon minden évben felbukkan néhány vándorfüzike. A Körös-Maros Nemzeti Park területén 2008-ban észlelték az elsőt, s azóta ez a kilencedik megfigyelt példány. Ezt fejelte most meg az a példány aki a Földvári-tónál mutogatta szépséges tollait, ahol ez volt az első regisztrált adata és mindösszesen tartunk országos szinten 46 megfigyelt példánynál.

Vándorfüzike (Phylloscopus inornatus) – Fotó: Engi László – Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság – kmnp.hu

A kis szépség elterjedési területe Észak-Szibéria és a Himalája északi része között fekszik. Főként nyíltabb erdőkben, bokrosokban telepszik meg. Fészkét a talajra építi mohából, valamint fűszálakból. Évente egyszer költ, 5-7 tojást rak. A fiókák etetéséről a szülők közösen gondoskodnak. Rovarokkal és lárváikkal, valamint pókokkal, apró rákokkal és csigákkal is táplálkozik, melyeket a fák, bokrok levelein vagy a talajos szed össze. Vonuló, az Európába is eljutó példányok valószínűleg Szibériában költenek, és az őszi kóborlásuk során jutnak el költőhelyüktől lényegesen nyugatabbra, így Magyarországra is. A telet az állomány döntő többsége Délkelet-Ázsiában tölti.

Ma egy igen ritka kóborló madárfaj egyedét sikerült megfogni, majd meggyűrűzni.Egy Észak-Szibériai elterjedésű…

Posted by Dávod, Földvári-tó on Thursday, October 15, 2020

Forrás: kmnp.humme.hu