Ritka és veszélyeztetett gorilla családot kaptak lencsevégre Nigériában – fotó

0
147 megtekintés
Cross-folyó menti gorilla ( Cross River Gorilla, Gorilla gorilla diehli) portréja - Fotó: WWF - worldwildlife.org
Swing Szerelem Szulák
A Cross-folyó menti gorillák (Gorilla gorilla diehli) az egyik legveszélyeztetettebb gorillafaj a világon: mindössze háromszáz vadon élő egyedről tudnak a kutatók – írja a BBC cikke nyomán a 444.hu. A kameracsapdás felvételek bizonyítják, hogy a kihalástól fenyegetett alfaj szaporodik, így a természetvédők öröme nem is lehetne nagyobb. 

A Nigériában és Kamerunban lévő, meglehetősen izolált hegyi régióban él a Cross-folyó menti gorilla elnevezésű alfaj a Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) szerint, mely az első felvételeket készítette a csoportról májusban. Egy hónappal később újabb színes képek készültek – írja az elobolygonk.hu.

“nagyszerű látni annak bizonyítékát, hogy a hegyekben sikeresen szaporodnak ezek a gorillák, mivel a múltban nagyon kevés kép készült róluk.”

– közölte John Oates, a City University of New York primatológusa.

© WCS Nigeria

A szakértők nem tudják, pontosan hány egyed van a hegyi csoportban, és már jó ideje próbáltak erről információkat szerezni. Mintegy 50 kamerát állítottak fel 2012-ben, és több képet készítettek már a kameruni Kagwene Gorillarezervátumban, a Mbe-hegyekben és az Afi-hegyi vadvédelmi rezervátumban. A Cross-folyó menti gorillákat azonban nagyon nehéz lencsevégre kapni, és egy felvétel sem készült még egyszerre több kölyökről.

© WCS Nigeria

Egy időben úgy vélték, a gorilláknak ez az alfaja kihalt. Évtizedeken át veszélyeztetettek voltak főleg a vadászat és élőhelyeik elvesztése miatt. Az alfajt az 1980-as évek végén fedezték fel újra.

A Cross-folyó menti gorilla, a Nyugati gorilla (Gorilla gorilla) alfaja. A legszembetűnőbb különbség, hogy ezeknek a gorilláknak kisebb a feje, hosszabb a karja és világosabb színű a “haja”. Mondjuk egy laikus számára ettől még nem könnyebb a helyzet, ha el akarja dönteni milyen gorillát is lát. A gorillák nagyon félénken viselkednek az emberrel szemben, jelenlétükre főleg fészkeikből, ürülékükből és tápláléknyomaikból lehet következtetni.

© WCS Nigeria

A felvételeket nyilvánosságra hozó Wildlife Conservation Society (WCS) szerint az észlelés reménykeltő és nagyon pozitívnak tartják, hogy a hatóságokkal is jól együtt tudnak működni a főemlősök védelmében.

This week, we shared new camera trap images of the world's rarest gorilla from the WCS Cross River Gorilla Landscape…

Posted by Wildlife Conservation Society on Friday, July 10, 2020