Ritka albínó delfin Kaliforniában

0
5 144 megtekintés
Fotó: Live Science/Kate Cummings
Swing Szerelem Szulák
Különleges és rendkívül ritka tengeri élőlényt, egy albínó delfint sikerült megörökíteni a kaliforniai Monterey-öbölben, mely a bálnalesek egyik legjobb és legnépszerűbb helyszíne.  Ráadásul, ezt az egyedet már két évvel korábban is látták.

Egy három év körüli albínó delfinborjat észleltek a San Francisco közelében fekvő Monterey Bay vizein, és a kis jövevény teljesen egészségesnek tűnik – nyilatkozták tengerbiológusok a Live Science tudományos ismeretterjesztő portálnak. A rendkívül ritka albínó Risso-delfin borjat a Blue Ocean Whale Watch bálnalesekre szakosodott vállalkozás hajójáról fedezte fel a személyzet június 7-én, 3 tengeri mérföldre (mintegy 5 kilométerre) Moss Landing-tól.

Fotó: Live Science/Kate Cummings

Ami különösen érdekessé teszi a mostani észlelést, hogy ezt a fiatal egyedet már 2015. szeptember 29-én is sikerült megfigyelni a környéken – mondta el Kate Cummings természetkutató, a vállalkozás társtulajdonosa.

Albínó cetet korábban, 2014-ben is láttak a cetekben különösen gazdag Monetery-öböl térségében. „Az albínó egyedek hihetetlenül ritkák a természetben, és úgy hiszem, ez az egyetlenegy ilyen Risso-delfin az egész kelet-pacifikus térségben – nyilatkozta a szakember.

Fotó: Live Science/Kate Cummings

A fehér testszín rontja az albínó állatok túlélési esélyeit. Az albínó állatok, mint ez a delfinborjú is, amiatt fehérek vagy halvány rózsaszínűek, mert a festékanyagot termelő pigmentsejtjeik nem, vagy csak rendkívül gyenge hatásfokkal működnek. A teljesen fehér albínó cetek bármennyire kedves látványt nyújtanak, többnyire súlyos egészségi problémákkal küszködnek.

A festékanyag hiánya miatt ezek a cetek védtelenek a nap UV-sugárzásával szemben, és általában gyenge a látásuk, valamint a hallásuk is. A fehér szín pedig sokkal feltűnőbbé teszi őket a potenciális zsákmányállatok számára, ami szintén rontja a túlélési esélyeiket.

Melissa Galieti / Monterey Bay Whal Watch

Amikor Kate Cummings és kollégái felfedezték a fiatal albínó Risso-delfint, az éppen az anyja mellett úszott szorosan egy népes, mintegy ötven egyedből álló csordában. A méretes delfinrajban számos fiatal egyedet azonosítottak a kutatók.

A Risso-delfinek (Grampus griseus) gyakran alkotnak úgynevezett óvodákat, azaz olyan delfincsordákat, amelyek csak nőstényekből és a borjaikból állnak. A kutatók által megfigyelt népes delfincsapat valószínűleg azért úszott be az öbölbe, hogy ott kedvenc zsákmányukra, kalmárokra vadásszanak.

Fotó: Sergio Bitran

A Risso-delfin 2,5 -4 méteres testhosszal, és átlag 3-3,5 mázsás testtömeggel rendelkezik. Amiről könnyű felismerni: a magasra domborodó és lekerekített fej, valamint, hogy más delfinfélékkel szemben nincsen „csőre”.Az ámbráscetekhez hasonlóan csak az alsó állkapcsaikban ülnek fogak. A Risso-delfinek kizárólag lábasfejűeket zsákmányolnak.

Fotó: reinoanimalia

Kisebb, általában 5-6 egyedből álló rajokban élnek. A megfigyelések szerint a Risso-delfinek családjai igen összetartóak. A Risso-delfin nem számít veszélyeztetett fajnak.

Forrás: origo.hu