Repülő virágok az Indián nyárban

0
2 134 megtekintés
Azúrlepke - Fotó: greenstilettosdot.com
Swing Szerelem Szulák
Amikor szép, napsugaras az ősz, gyönyörködhetünk még a fák színes lombjaiban, de a kerti virágok már hervadóban, a természet a télre készül. Mégis megcsalhatjuk magunkat egy kicsit, ha felkeresünk egy lepkekertet, ami megidézheti számunkra a tavaszt, vagy a nyarat.

Padovában a Casa de Farfalle nevezi magát a világ első lepke és tündérkertjének.  Elkülönített tereiben ázsiai, amazonaszi és afrikai esőerdőkben sétálhatunk, gyönyörködhetünk ezek színeiben, növényeiben, és az egzotikus rovarokban. Egy igazán különleges lepkéről, a Kanadából Mexikóig vándorló Királylepkéről is tartanak előadásokat.

Királylepke – Fotó: cctvcambridge.org

Közelebbi lehetőség Bécs, ahol a Császári Palota mögött, a Burggarten park oldalán található a Schmetterlinghaus nevű lepkeházPálmák, virágok, sziklák és kisebb vízesések, szobrok között szállnak a szebbnél-szebb rovarok. A kétszintes, gyönyörű, szecessziós épületben télen-nyáron mintegy ötszáz lepkében és pillangóban gyönyörködhetünk.

David Attenborough kezén egy Atlaszlepkével – Fotó: EPA

2000 után Magyarországon is több lepkekert, lepkeház nyílt. Legelőször a Fővárosi Állat és Növénykertben, ahol 260 négyzetméteren több száz egyedet láthatunk, miközben sétálgatunk közöttük. Ez a kert október közepéig tart nyitva.

Aztán a Szegedi Tudományegyetem hozott létre arborétumában egy Trópusi lepkekertet, majd Hajdúszoboszlón nyílt egy Lepkepavilon – de ezek mind csak tavasztól őszig látogathatók.

Óriás fecskefarkú – Fotó: Mike Quinn / Texas A&M University

Ahová viszont egész évben elmehetünk lepkét csodálni, az Debrecen, ahol a Nagyerdei Kultúrparkban, az állatkertben, 2014-ben nyílt meg a Lepkeház. Itt 25 faj 400-nál több lepkéjét láthatjuk, köztük a mostanában kikelő Atlaszt, mely a világ legnagyobb (szárnyfesztávolsága 25 cm!) éjszakai lepkéje, vagy gyönyörű, kék, hatalmas Azúrlepkét.

A bábszekrény – Fotó: Debreceni Állatkert

Év közben többször is érkezik az amerikai kontinensről bábszállítmány, ezért a látogatók mindig találkozhatnak egy-egy újabb „repülő virággal”, vagy tanulmányozhatják a bábszekrény segítségével a lepkék életét.