Rendszertelenül étkeznek az óriáspandák

0
153 megtekintés

Az emlősöket három csoportba oszthatjuk aktivitásuk alapján:

 

  • éjszakai állatok, akik kizárólag éjjel aktívak,
  • nappali állatok, ők értelemszerűen nappal aktívak,
  • valamint a szürkületi állatok, akik naponta kétszer, hajnalban és alkonyatkor aktívak.

A pandákról eddig úgy hitték, hogy a harmadik kategóriába tartoznak, ám az eredmények mást mutatnak. Az öt medvét – négy nőstényt, Pan Pant, Mej Mejt, és Csung Csungot, Lung Lungot, és egy hímet Csuan Csuant – 2010 és 2012 vizsgálták műholdas jeladósegítségével. A kutatás vezetője arra próbált meg rájönni, hogy mennyire aktívak a nap 24 órájában a különböző évszakok során ezek az állatok. Szerinte nem lehet egyszerűen kijelenteni, hogy a panda szürkületben aktív élőlény lenne. Aktivitásuk függ a táplálék minőségétől és a víz elérhetőségétől, szokatlan étkezésük lehet a felelős extra aktivitásukért.

A legtöbb növényevő egyfajta szürkületi táplálkozási stratégiát folytat, hogy elkerülje a rá vadászó ragadozókat, a pandákra azonban nem leselkedik hasonló veszély, így megtehetik, hogy aktivitásukat saját belátásuk szerint alakítsák, hiszen nem kell azon aggódniuk, hogy életveszélyes helyzetbe futnak a vacsora közben. Az is kiderült, hogy az óriáspandák tavasszal sokkal aktívabban, valószínűleg a jó minőségű ernyőbambusz és a párkeresés veheti rá őket a mozgásra.

Forrás: hirado.hu
Fotó: nathab.com