Rendkívül ritka madarak tanyáznak a Csanádi pusztákon

0
427 megtekintés
Képünk illusztráció
Swing Szerelem Szulák
Szenzációs hírről számoltak be a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársai. Vörös kányák tanyáznak a Csanádi pusztákon! Az utóbbi hónapokban több alkalommal is megfigyelték ezeket a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén. A Kelet-Magyarországon rendkívül ritkán látható madárból egyszerre több példány is felbukkant – számolt be honlapján a nemzeti park.

A vörös kánya olyannyira ritka vendég, hogy minden felbukkanása élményszámba megy. Magyarországon az utóbbi években nőtt ugyan a költőállománya, de még így sem éri el a 20 párt. A Körös-Maros Nemzeti Parkban korábban évente legfeljebb egy-egy példány került szem elé. Idén azonban már szeptemberben megfigyelték az elsőt. Aztán rendszeressé vált a felbukkanása, ráadásul már egyszerre több példány is megjelent. Egy alkalommal például négy vörös kánya éjszakázott együtt – ez a megfigyelés már szinte szenzációnak számít hazánk keleti felén.

Képünk illusztráció – Kép: Pixabay

Karcsú, hosszú szárnyú madárról van szó, melynek szárnyfesztávolsága a testsúlyához képest meglehetősen nagy. Éppen ezért sok időt tud repüléssel tölteni, jól meglovagolja a felszálló légáramlatokat, kevés energiát éget el feleslegesen. Spórolnia is kell az energiával, mivel rendszerint elhullott állatok tetemét fogyasztja, s azt nem mindig könnyű találni. Rá van szorulva mások maradékára is, sokszor megeszi a sasok zsákmányából otthagyott falatokat.

A keselyűkhöz hasonlóan a kányák is jó hatással vannak a természet egészségére. Az állati tetemek elfogyasztásával ugyanis megelőzik a fertőzések terjedését.