Rendezettebb körülményeket tapasztalt a NÉBIH a sárospataki kutyaotthonban

0
346 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A tájékoztatás szerint a menhelyen az állatlétszám mielőbbi csökkentése lenne az igazán kulcsfontosságú feladat. A NÉBIH – a szakmai tanácsadáson túl – az örökbefogadásra váró kutyákat bemutató adatbázis létrehozásával is próbál segíteni a sárospataki menedékhelynek. A szakemberek a vizsgálat során elvégezték az állomány egyedi beazonosítását, valamint egészségi állapotának felmérését – olvasható a dokumentumban.

Emlékeztettek: a NÉBIH lényegesen jobb körülményeket tapasztalt, mint június végi ellenőrzésekor. Megállapították, hogy a menhelyen mintegy 350 kutya van, ez a létszám jelentősen meghaladja a nyilvántartás szerinti 255-ös létszámot, és az is gondot okoz, hogy nem minden állat ivartalanított, ráadásul az ebeket – ennek ellenére – el sem különítik egymástól.

A NÉBIH munkatársai tizenhat kutya kötelező állatorvosi vizsgálatát és gyógykezelését rendelték el, emellett kötelezték az állattartót a telepen lévő hulladékok összegyűjtésére és elszállíttatására, illetve az állati ürülék rendszeres gyűjtésére.

A szakemberek megállapították, hogy a menhely adottságai jók, azonban – a jelentős létszámú állatállományban, a rendelkezésre álló személyi feltételek mellett – nem biztosítható az állatok jó gazda gondosságával történő ellátása és a telepi rend fenntartása.

A menhely tevékenységét, az állatok állategészségügyi ellátásának biztosítását, valamint az ivartalanítások és az örökbeadások megtörténtét a NÉBIH utóellenőrzéseken fogja vizsgálni – jegyezte meg a hatóság közleményében.

Forrás: MTI
Fotó: shutterbugpets.com