Rémisztő tekintetű ragadozót láttak a Bükkben

0
326 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az európai törpekuvik ritkaságszámba megy Magyarországon, de az elmúlt évek során a jelek szerint állandó lakója lett az Aggteleki Nemzeti Park területének.

 

európai törpekuvik (Glaucidium passerinum)Újabb ritka, de rendkívül elrettentő és vérszomjas ragadozót sikerült filmre venni az ANP területén! 🙂

“….A törpe kuvik, ahol csak mutatkozik, az apró madarak ellen intézett támadásai miatt – amint Gloger mondja – mindenütt gyűlölködő kíváncsiság tárgya, de nem kevésbbé minden apró madár réme is, amelyeket törpe ellenségük minden mozdulata rögtön gyors menekülésre kényszerít…” (Brehm: Az állatok világa)

A hazánkban ritkán előforduló európai törpekuvik (Glaucidium passerinum) már állandó lakója az ANP területének. A faj első ANP területén történő megfigyelése 1992.02.25. Aggtelek, Fekete-tó-völgy (Varga Zsolt) majd ezt követően 2001-ben került sor a jósvafői Kecső-völgyben. Ez sorban a hatodik jegyzett hazai előfordulása volt… (Az első a Soproni-hegységből származik)
A törpekuvik a legkisebb európai bagoly faj, amely elterjedési területe a K-Ny irányban kiterjed Eurázsiára középső területére, Dél-Skandináviától Észak-Kínáig. Európán belül élőhelyeit elszigetelt foltok alkotják.

Közzétette: Aggteleki Nemzeti Park – 2016. február 29.

A parkban elsőként 1992-ben figyelték meg a madarat, legközelebb csak 2001-ben látták, a mostani a sorban a hatodik jegyzett hazai előfordulása.

0105 0106

A törpekuvik a legkisebb európai bagolyfaj, hazánkban védett, eszmei értéke 50 ezer forint.

Forrás: lajk.hu
Fotók: Dusnoki Kornél