Rekordszámúra nőtt a kínai gazella populációja a Csinghaj-tónál

0
1 186 megtekintés
kínai gazella - Kép: ARKive
Swing Szerelem Szulák
Rekordszámban számláltak meg kínai gazellát a Csinghaj-tó természetvédelmi övezetében, a veszélyeztetett faj populációja 2057-re nőtt – közölték kínai szakemberek.

A populáció tavaszi felméréséből kiderült, hogy 47 újabb egyeddel szaporodott 13 élőhelyen. A múlt év augusztusában végzett nyári megfigyeléskor 2010 egyedet számoltak össze – idézte fel Hi Ju-pang, a természetvédelmi övezet vezetője.

A kínai gazella (Procapra przewalskii) ) tudományos nevét Nyikolaj Mihajlovics Przsevalszkij orosz Ázsia-kutatóról kapta. A 19. században ő fedezte fel a fajt, amelynek egyik egyedét 1875-ben Szentpétervárra is elvitte.

Kép: ARKive

A faj eredetileg Kína északi és nyugati részén élt, ma már azonban csak a Csinghaj-tó környékén található. Egyedszáma az 1990-es években 300-ra esett vissza.

A faj veszélyeztetett, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján szerepel.

Kép: ARKive

Hi Ju-pang elmondta, hogy a kínai gazella eddigi hét élőhelye 13-ra nőtt,

néhány elhagyott legelő, amelyet bevontak a helyi ökoszisztéma helyreállításába, a ritka gazella új otthonává vált.

A kínai fajvédelmi program részeként ivómedencéket és az élőhelyek közötti átjárókat alakítanak ki a kínai gazella számára.

Kép: ARKive

Előírták, hogy a helyi kormányzatnak konzultálnia kell a vadvédelmi hatóságokkal, mielőtt bármilyen mezőgazdasági, erdészeti, állattenyésztési vagy vízgazdálkodási programba kezdene.

Forrás: MTI, Origo