Rekordszámú újszülött panda maradt idén életben

0
251 megtekintés
This picture taken on September 29, 2013 shows 14 panda cubs displayed on a stage at China Research and Conservation Center for the Giant Panda in Wolong, southwest China's Sichuan province. The center introduced 14 new born panda cubs to the public. CHINA OUT AFP PHOTO (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)
Swing Szerelem Szulák

A korábbi rekordot 2013-ban állították be, abban az évben 20 új jövevénnyel gyarapodott a helyi pandaközösség. Az idei új bocsokkal, köztük a szintén rekordnak minősülő kilenc ikerpárral együtt a csengtui tenyésztő- és kutatóközpont területén 218 óriáspanda él. A helyi szakemberek szerint a kivételes idei szaporulat a mesterséges megtermékenyítés tökéletesedésének, a külföldi állatkertekkel folytatott szakmai konzultációnak, a tenyésztésbe vonható alanyok egyre nagyobb választékának és az ezzel járó előnyöknek tulajdonítható.

A pandáknak otthont adó központ a hétvégén közszemlére bocsátott az idén érkezettekből 13-at, közük hat ikertestvért, így az eseményről értesült civilek is találkozhattak velük. Patrick Haverman, az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) képviseletében Csengtuban az alkalmat megragadva a vadon élő állatok védelmére hívta fel a nemzetközi közösséget és bejelentette, hogy az egyik – szeptemberben született – pandaikerpárnak az anyját, a 14 éves Csinhót az UNDP jelképének választották.

Napjainkban kevesebb mint 2 ezer panda él vadon elsősorban Szecsuan és Senhszi tartományok bambuszerdeiben, és körülbelül 400-an vannak fogságban a világon.

Veszélyeztetett élőhelyeikről épp a héten tett közzé jelentést a Greenpaece környezetvédelmi szervezet. Állításaik szerint a pandák és más vadak természetes életterét, a ritka növényzetet erdőirtások veszélyeztetik. Ráadásul az elmúlt két évben csaknem 1300 hektár területen vágtak ki fákat olyan vidékeken, amelyeknek egy része az UNESCO világörökségi listáján szerepel. A dokumentum szerint egyes részeken haszonnövények termesztésébe kezdtek.

Kína eddigi legnagyobb területen végzett pandanépszámlálása során, három tartomány erdőiben 268-nal több pandát találtak, mint tíz évvel ezelőtt. Az idén közzétett adatok szerint a pandák kétharmada az ország 67 természetvédelmi területén, csaknem 2,6 millió hektáron él, a területük nagyjából 12 százalékkal bővült.

Az óriáspandákról közismert, hogy szexuálisan nem számítanak aktívnak, ezért nem is szaporák. A vadon élő nőstények évente egyszer esnek teherbe és legfeljebb három bocsnak adnak életet. A fogságban élőknél ennél rosszabb az arány.

Forrás: MTI
Fotó: galleryhip.com