Rekordszámú hosszúszárnyú bálna van Új-Zélandon

0
282 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az új-zélandi környezetvédelmi minisztérium (DOC) szerint a szakemberek 137 példányt jegyeztek fel az Új-Zéland két szigetét elválasztó Cook-szorosban, ez pedig új rekordot jelent. A korábbi legmagasabb szám 2012-ben volt, akkor 106 hosszúszárnyú bálna vonult át a szoroson, tavaly csupán 92 példányt jegyeztek fel.

“A hosszúszárnyú bálnák számának növekedése az új-zélandi populáció talpra állását jelzi, de még el vagyunk maradva az Ausztráliában tapasztalt, nagyjából 11 százalékos rendkívüli éves növekedési aránytól” – emelte ki közleményében Nadine Bott, a DOC által jegyzett felmérés vezetője.

Az idei számlálás egyik meglepetése a Migaloo nevű híres fehér bálna felbukkanása, a ritka tengeri emlőst, amely Ausztrália partjainál szokott feltűnni, július 5-én látták a Cook-szorosban. Egy újszülött hosszúszárnyú bálnát is megfigyeltek, amely mindössze a második borjú, amelyet a környéken észleltek, de kék bálnákkal, nagy ámbráscetekkel és déli simabálnákkal is találkoztak a négyhetes számlálás során.

Humpback_whale_noaa

A felmérés célja az, hogy nyomon kövessék a hosszúszárnyú bálnák számának változásait a kereskedelmi célú bálnavadászat 1964-es betiltása óta. Ezt a számlálást minden évben egy bizonyos időszakban végzik, akkor, amikor az állatok útnak indulnak az Antarktisz térségéből a Csendes-óceán déli részének melegebb vizeiben lévő szaporodóhelyeik felé – írja az origo.hu.

Forrás: origo.hu
Leadfotó: roughguides.com
Fotó: en.wikipedia.org