Rekordszámban költenek szalakóták Cserebökényben

0
159 megtekintés
Rekordszámú költés szalakótáéknál, egy hat fiókás fészek - Kép: Őze Péter - Körös-maros Nemzeti Park
Swing Szerelem Szulák
Hazánk egyik legerősebb szalakóta-állománya a Körös-Maros Nemzeti Park Cserebökény részterületén található. Idén, mindenki nagy örömére, a szokásosnál is több pár kezdett itt költésbe.

A szalakóták május elején érkeztek vissza dél- és közép-afrikai telelőterületeikről. A párok egyből elfoglalták költőhelyeiket, revírjeiket és megkezdték násztevékenységüket. Az első tojásokat május közepétől rakták le. A fő tojásrakási időszak május végére, június elejére esett, de ezt követően is történtek tojásrakások – írja a Körös-Maros Nemzeti Park.

A költőhelyként szolgáló öreg, odvas fák csökkenő mennyiségét mesterséges odúk kihelyezésével pótolták az elmúlt évtized során. A költőállomány erősödését követve növelték az odúk mennyiségét. 2018-ban már 200 költőláda várta a dél-afrikai telelőhelyről április közepén visszatérő szalakótákat.

Szalakóta – Kép: Őze Péter – Körös-maros Nemzeti Park

Június végén átfogóan ellenőrizték a költő szalakótákat. A 200 odúból 152-ben szalakótaköltést találtak. A fészekaljak a szokásosnál egyöntetűbbek voltak: jellemzően 4-5 példány azonos fejlettségű, tollas fióka volt az odúkban, de tíz helyen 6 fiókás fészek is előfordult. Közel 100 odúból július elejéig kirepültek a fiókák.

Frissen kikelt fiókák – Kép: Őze Péter – Körös-maros Nemzeti Park

A korábbi években június végén még lényegesen több tojásos fészekalj volt, tehát jobban széthúzódott a költési időszak. 2018-ban a június végén történt ellenőrzéskor tojásos fészek 2 odúban volt, párnapos fiókát is csak 4 helyen találtakk. Az odúk ellenőrzése során 2 odúban vörös vércse, 1 helyen kék vércse, 8 helyen kuvik, 6 odúban pedig mezei veréb költött. Természetes odúban eddig 9 pár költését találták meg.

A hat fiókás fészek – Kép: Őze Péter – Körös-maros Nemzeti Park