Rekordáron kelhet el egy árverésen a világ egyik legnagyobb T-Rex csontváza

0
507 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Rekordáron kelhet el egy októberi árverésen a világ egyik legnagyobb és legteljesebb Tyrannosaurus rex-csontváza, amelyet egy amatőr paleontológus talált 1987-ben az amerikai Dél-Dakota államban, Buffalo közelében – jelentette be az eladást szervező Christie’s aukciósház.

A Stan becenevű 12 méteres óriást három év alatt rakták össze a dél-dakotai Black Hills Geológiai Kutatóintézet paleontológusai.

Az állat becsült 300 csontjából 188-at sikerült megtalálni, ami szokatlanul komplett példányt jelent.

A kutatók szerint Stan 67 millió éve, körülbelül 20 évesen pusztulhatott el. Összerakása óta másolatok tucatjai készültek róla olyan múzeumok számára, amelyek fontosnak tartották, hogy birtokoljanak egy T-rex csontvázat.

A Tyrannosaurus rex az egyik legnagyobb húsevő állat volt a Földön, és eddig mintegy 50 példányát találták meg az első T-rex-kövület 1902-es feltárása óta.

A Christie’s szerint nem sok T-rex maradt fenn egészében, és egy emberöltő alatt csak egyszer fordul elő, hogy eladásra kínáljanak egy ennyire komplett dinócsontvázat.

Az állat feje olyan nehéz, hogy a komplett csontvázon egy másolattal helyettesítették, az eredeti a földön hever a váz mellett. Egyetlen foga 28 centiméter hosszú.

Az október 6-i New York-i árverésen 6 és 8 millió dollár közötti leütési árral számolnak. Ez súrolja azt a 8,4 millió dolláros rekordárat, amelyen egy Sue becenevű T-rex talált vevőre 1997 októberében.

A dinó megtalálójáról, Stan Sacrisonról kapta a nevét. A kutatók először összetévesztették egy triceraptorsszal, amelyből elég sok maradt fenn, ezért a felfedezés évekig nem keltett figyelmet.

Sacriston végül 1992-ben átadta a csontokat a Black Hills-i intézetnek, ahol felismerték a lelet ritkaságát.

A szerdától a Christie’s New York-i központjában látható dinócsontváz az árverés után is helyén marad egy ideig, október 21-ig.