Rég nem látott, veszélyeztetett madár jelent meg Balaton-felvidéken

0
584 megtekintés
Csíkosfejű nádiposzáta (Acrocephalus paludicola) gyűrűzéskor - Kép: Preiszner Bálint - bfnp.hu
Swing Szerelem Szulák
Hosszú évek óta eltűnt hazánkból, most mégis a gyűrűzők hálójába akadt egy csíkosfejű nádiposzáta (Acrocephalus paludicola) Tihanyban a Külső-tónál. A madár Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján sebezhető fajként szerepel; Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke egymillió forint. 

A területen tizedik éve zajlik úgynevezett állandó ráfordítású gyűrűzés, melynek célja a hazai fészkelő madarak hosszútávú monitoringja, állományváltozásuk nyomon követése.

A csíkosfejű nádiposzáta az 1970-es évektől növekvő számú fészkelő madár volt a Hortobágyon, azonban a kétezres évek közepére állománya csökkent, és sajnos 2011-re el is tűnt.

Mióta nem fészkel hazánkban ez a faj, a mostani a harmadik előfordulási adata.

Sajnos a madarunk az egész világon veszélyeztetett, hazánkhoz hasonlóan eltűnt Oroszországból és Lettországból, jelenleg csak Litvániában, Lengyelországban, Fehéroroszországban, valamint Ukrajnában fészkel – tájékoztatott Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa.

Csíkosfejű nádiposzáta (Acrocephalus paludicola) – Kép: birding.se

Vonulása érdekes, úgynevezett hurokvonulás, ami azt jelenti, hogy őszi és tavaszi útvonala jelentősen eltérő.  Kelet-európai fészkelőhelyéről a Balti-tenger, Északi-tenger és az Atlanti-óceán partját követve jut el a Szenegál-folyó torkolatvidékén lévő telelőhelyére. Tavasszal azonban „rövidít”, a Földközi-tenger nyugati medencéjét átszelve az európai kontinensen keresztül éri el költőhelyét. Nagy valószínűséggel egy ilyen, a fészkelőhelyére igyekvő példányt sikerült megfogni, majd gyűrűzés után szabadon engedni – derül ki a nemzeti park közleményéből.

Via