Pusztulástól megmentett tengeri teknőst engedtek szabadon Ausztráliában

0
441 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Az állatra teljesen kimerült és kiszáradt állapotban bukkantak rá 2013-ban a Mornington-félszigeten fekvő Blairgowrie településen, az alig 35 centiméter hosszú teknős súlya mindössze négy kilogramm volt.

A Blair névre hallgató teknőst megmentése óta gondozó melbourne-i akvárium csütörtöki közlése szerint a tengeri hüllő súlya elérte a 25 kilogrammot, amikor kedden az Ausztrália délkeleti partjainál található Gabo-szigeten szabadon engedték. A melbourne-i akvárium 2012 óta működteti tengeri teknősök megmentésére indított programját, amelyben Blair a 13. gondozott állat volt – olvasható az intézmény internetes oldalán.

A teknős gondozóinak választása azért esett erre a helyszínre, mert itt Blair dönthet, hogy a hűvösebb déli vizekben marad, vagy a kelet-ausztrál tengeri áramlatot kihasználva észak felé indul. A hüllőt műholdas nyomkövetővel is ellátták, így továbbra is figyelhetik fejlődését. Az Ausztrália partjainál is őshonos álcserepesteknős veszélyeztetett fajnak számít a Csendes-óceán déli felén.

Forrás: MTI
Fotó: naplesillustrated.com