Purhabbal próbálták kiirtani a gyurgyalagokat Ménfőcsanakon

0
443 megtekintés
Gyurgyalag pár - Fotó: Völgyi Sándor
Swing Szerelem Szulák
Lakossági bejelentésre vonultak a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei szerdán Győr-Ménfőcsanakra, ahol egy löszfalban több tucatnyi lyukba purhabot fújtak ismeretlenek az ott fészkelő gyurgyalagok üregeibe – számolt be a szörnyű természetkárosításról a Kisalföld.hu.  

A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj. Elpusztításuk, vagy a fészkelőhelyük súlyos károsítása is bűncselekmény.

Kívülről összesen 34 kézzel betapasztott üreget és 33 purhabbal kifújtat számoltak meg, de később kiderült, sok helyen a kézzel betapasztott lyukak mögé is nyomtak purhabot az üregbe a családi házas övezet végén lévő dombtetőn.

Gyurgyalag fészkek – Fotó: Kisalföld.hu

Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóságának őrszolgálat vezetője a megszabadított fészkelőhelyekbe egy másfél méter hosszú endoszkóppal vizsgálta, elhullott fiókát vagy tojást nem találni-e benne, de a löszfal előtt már korábban találtak egyet-egyet.

A szakemberek értesítették a rendőrséget, akik helyszíneltek a családi házas övezet végén lévő dombtetőn.

A purhab kiszedése – Fotó: Kisalföld.hu

A nemzeti park munkatársai végül három elpusztult madarat találtak, kettő a lyukban fulladt meg. “Az egyik megpróbált egy oldaljáratot vájni, s kitörni, de még 30 centiméter hiányzott neki: sajnos megfulladt.”

Endoszkópos vizsgálat – Fotó: Kisalföld.hu

Váczi Miklós az eset kapcsán fel hívta a figyelmet arra is, hogy “aki építkezik, a földmunkák során nap végén ponyvahálóval takarja le az érintett részeket, mert a fecskék és a gyurgyalagok másnapra könnyen fészkeket találhatnak ott. Ekkor viszont fel kell függeszteni a munkát.”