Országszerte mintegy 50 helyszínen szerveznek fülemülesétát május végéig

Programok  |   2016. április 25.  |     975

Országszerte mintegy 50 helyszínen szervez rövid késő délutáni, kora esti sétát május végéig a fülemülék énekének meghallgatására a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Az MME közleménye szerint a Fülemülék éjszakája programsorozat részeként több mint 10 megye településein – köztük Győrszentivánon, a budapesti Margitszigeten, Naszályon, Tápiósülyön és Miskolcon -, elsősorban lakott területeken vagy ezek határában várják a madarászok a fülemülék éneke iránt érdeklődőket, számos helyszínen madárgyűrűzés is lesz.

Magyarországon a lakott területek bokrosaiban is gyakorinak számít a világ egyik legszebb énekhangú madara, a fülemüle. A verébméretű, egyszínű barnás felsőtestű, vöröses farkú madár nem csupán kilométernyi távolságra is elhallatszó hangereje és énekének változatossága miatt híres, hanem az is különleges benne, hogy a hímek éjszaka is énekelnek. A faj hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. Az első madarak már április első felében, a többség azonban április végén és május elején érkezik Magyarországra, és a hímek szinte azonnal énekelni kezdenek.

A fülemüle hangja számos művészt ihletett meg az elmúlt évszázadokban. Andersen Fülemüle című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Händel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak. Oscar Wilde A csalogány és a rózsa című novellájának csalogányfőhőse dalát és vérét áldozta a szerelem oltárán, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár – olvasható a közleményben, amely szerint a programsorozat helyszíneinek folyamatosan frissülő, teljes listája a www.mme.hu oldalon található meg.

Forrás: MTI
Fotó: wall.alphacoders.com
hirdetés

Ez is tetszhet

Tweet about this on TwitterGoogle+Pin on PinterestShare on Facebook

Hozzászólások

hozzászólás

ZooShop