Próbára tették a kullancsriasztó és -irtó nyakörveket

0
6 327 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A kutyáknak szánt kullancsirtó- és kullancsriasztó nyakörvek hatékonyságát tavaly már tesztelték, most az élettartam hosszára voltak kíváncsiak. 14 terméket vizsgáltak be, egy gyakorlati kísérlet keretében. 

Összesen 14 terméken kísérleteztek, 9 irtó és 5 riasztó hatásún, amelyek a korábbi teszten már megfeleltek. A 14 tesztelt termék engedélyeztetői eltérő hatáshosszt vállalnak. A vizsgált mintáknál terméktől függően ez 38 nap és 8 hónap között mozgott.

A termékeket négylábú kedvenceken tesztelték, valódi használati körülményeket teremtve ezzel a nyakörveknek. Az időtartam letelte után a hivatal laboratóriumában ismét megmérték a minták hatóanyagtartalmát. Egy kivételtől eltekintve tartalmaztak hatóanyagot a vállalt hetek-hónapok múltán is. Az az egy riasztó hatású termék is, amelyben nem mutatták ki a levétel után hatóanyag jelenlétét, megfelelőnek tekinthető, hiszen a használat során nem volt élősködő a kutyában.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy a gazdák – egyetlen kivétellel – a nyakörvek viselési ideje alatt nem találtak kullancsokat a kutyákon. Ennél az egy terméknél is csak a viselési időszak vége felé bukkantak fel az élősködök, és szerencsére fertőző betegséget nem közvetítettek.

Ahogyan ez a vizsgálat is mutatja, a jól megválasztott termékek nagy valószínűséggel megvédik a kutyákat a külső élősködőktől, de egy-egy kullancs megtelepedése nem zárható ki száz százalékos biztonsággal, hiszen a biológiában mindig van kivétel.

Íme a rangsor:

Kullancsirtó nyakörv:

  1. Foresto
  2. Bobi Star
  3. Scalibor

Kullancsriasztó nyakörv: 

  1. HappyPet Guard
  2. Preventix
  3. Dr. Pet

A teljes táblázat elérhető/letölthető itt: szupermenta.hu

A tartóssági teszt megnyugtató eredménnyel zárult: a hazánkban engedélyezett nyakörvek valóban hatásosak a gyártók által vállalt időszak végéig.

Forrás: nebihszupermenta.hu