Pótmama neveli a Veszprémi Állatkert cuki kis páviánját, Bendegúzt

0
1 470 megtekintés
Bendegúz, Pótmamája, Kati karján csimpaszkodva - Fotó: vehir.hu
Swing Szerelem Szulák
Gondozója, Kati személyében pótmama neveli Bendegúzt, a Veszprémi Állatkert kis dzselada páviánját. Kati, aki a nap 24 órájában gondoskodik róla, azután vette magához, hogy Bendegúz anyjának elapadt a teje, ezért nem tudta táplálni kölykét – tudta meg a vehir.hu

A pótmama az állatkerti teendőit is végzi, ám a kis majom folyamatosan vele van, munka után pedig hazaviszi, vele is alszik. Férje és lányai már megszokták, hogy időnként beköltözik hozzájuk egy-egy állat.

Hogy pontosak legyünk, Kati, aki immáron huszonötödik éve hivatalosan az állatkert ápolója, nem hivatalosan pedig számos kisebb és nagyobb állat ideiglenes pótmamája volt már. Mókusoknak többször, de kölyök huszármajom, vadmalac, mosómedve, teve és szibériai tigris is élvezhette már Kati vendégszeretetét litéri lakásában. Az egyetlen állat, aki erre rászorult volna, de nem jutott el, pontosabban nem fért be Katiékhoz, az Zuri a kis zsiráf volt, az ő esetében a gondozó költözött be pár hétig az állatkertbe és itt viselte gondját éjjel-nappal.

A feladat, a pótmama rutinja ellenére sem egyszerű, ha esetleg azt gondolnánk. Bendegúz ugyanis pont úgy viselkedik, mint egy kisgyerek. Vagy alszik, vagy eszik, iszik és játszik, mindeközben persze Kati mellkasán lóg, néha a hajába csimpaszkodik, vagy a karjára mászik fel, mindezt két órás ciklusokban. A napi rutin végeztével pedig, Bendegúz hazatér Katival, a pótanyai hivatás nem ér véget a munkával.

Bendegúz, épp Kati, az imádott pótmama hajában a Veszprémi Állatkertben – Fotó: vehir.hu

„Olyan, mintha született volna még egy gyerek a családba, csak kétszer olyan eleven. Ezért is lett Bendegúz a neve.”

Mint írják, Bendegúz, már két hete élvezi a vendégszeretetüket, bár az ő esetében a mindennapi rutin is több esetben felborul. Katinak szinte csak mosakodni van ideje elmenni, Bendegúz már hangosan követeli vissza maga mellé. Együtt takarítanak, együtt főznek és együtt alszanak.

Bendegúz  jelenleg csecsemőknek való tápszert kap, illetve a szilárd ételekre is szoktatják már. A cél, hogy visszakerüljön majd állatkerti családjába, ezért Katival mindennap meglátogatják a páviánokat.

Hogy milyen is ez a kapcsolat, talán ez tünemény videó mutatja meg legjobban:

Bendegúz és Kati egymásra találtak …

… bár a képek is igen beszédesek voltak már kapcsolatukról, de ez a video többet mond minden szónál 🥰🐒

Közzétette: Veszprémi Állatkert – 2020. február 14., péntek