Pillanatok alatt befogadták fajtársai a természetbe visszatelepített bölényborjakat

0
607 megtekintés
Fotó: Hristo Hristov - sostozoo.hu
Swing Szerelem Szulák
Mint már mi is megírtuk, állatkertekben nevelkedő európai bölényeket telepítenek vissza a bulgáriai vadonba. Bocit, a 2018-ban Nyíregyházi Állatpark született és mesterségesen nevelt európai bölényt, aki a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban nevelkedett, kiválasztották arra, hogy Bulgáriában, a Rodope hegységben, a Rewilding Europe nevű szervezet által koordinált visszatelepítési programban részt vegyen. 

A visszatelepítés több lépésben zajlott. A Rewilding Europe munkatársai folyamatosan beszámoltak az eseményekről, a Nyíregyházi Állatpark szakemberei pedig pedig minden információt nagyon vártak, hiszen egy állatkert életében nincs annál meghatóbb pillanat, mikor egy ott született állat visszakerülhet a vadonba, a természetes élőhelyére.

Boci, egy, a Pozsonyi Állatkertben született fajtársával együtt indult el élete legnagyobb útjára, tavaly novemberben. A két hasonló korú nőstény állat először egy karámrendszerben szokta új helyét, majd következő lépésként decemberben, már csupán egy kerítés választotta el őket leendő családjuktól. A visszatelepítést megfigyelő csapat már ekkor felfigyelt egy 2019-es születésű, már a természetben született borjúra, aki heves érdeklődést mutatott a 2 új nőstény iránt.

Élete legnagyobb kalandjára indult az eredetileg Nyíregyházán született, majd Miskolcon nevelkedett kis európai bölényborjú (Bison bonasus) – Kép: Nyíregyházi Állatpark

Az ideiglenes kerítés megszüntetése óta pedig a három fiatal állat elválaszthatatlan

és a vadonban született borjú segítségével-aki nem csak az anyjának, de az alfa nősténynek is bemutatta őket- beilleszkedtek az állatkertben született tehenek a csapatba.

Állatkertekben élő európai bölényeket telepítettek vissza a bulgáriai vadonba

A visszatelepítési program azonban Boci utazásával nem ért véget. A múlt héten egy másik európai bölényborjú is elkerült a Nyíregyházi Állatparkból.

Egy szintén kitűnő genetikai állományú 1 éves európai bölény bikát, a fajkoordinátor a nemzetközi törzskönyvvel együttműködve, az Őrségi Nemzeti Park bölénycsapatához helyezett ki.

Mivel az állat még nem ivarérett, a következő 2 esztendőt a szalafői bemutatóterület bikacsapatában fogja tölteni, majd ivaréretté válása után „megkezdi szolgálatát az őrségi bölényállomány szaporításában” ahogy írták az Őrségi vadon facebook oldalán.

sostozoo.hu