Páratlan összefogás a múzeumokban a méhekért – Beporzók Napja

0
192 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
A Beporzók Napja egy új természetvédelmi jeles nap, hasonló a már nemzetközileg elfogadott Föld napjához. Az előbbi szerény, ám annál lelkesebb kezdeményezés az ELTE Természettudományi Karának Tudománykommunikáció szakáról indult. Idén, a Magyar Múzeumok Online közzétett egy felhívást, melyben arra kérik a magyar múzeumokat, hogy csatlakozzanak a Beporzók napjához (március 10.). Eddig 40 múzeum jelezte, hogy valamilyen extra programmal emlékezteti közönségét arra, hogy az emberiség számára fontos ökoszisztéma szolgáltatás szereplői, a virágok és a rovarok bajban vannak.

A „Magyar Múzeumok” a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Online folyóirata. A felhívásról és a programokról  részletesen itt olvashat.

A magyar kezdeményezésű Beporzók napja (március 10.) elsősorban arra hívja fel a figyelmet, hogy az ipari méretű káros mezőgazdasági hatásokat lakossági léptékű segítséggel is lehet enyhíteni, úgy, hogy mesterséges élőhelyeket teremtünk (pl. rovarszállókat, méhbölcsőket), illetve művelt területeket „visszavadítunk” rovarbarát kertté, vagy legalább a kert egyik, rovarbarát sarkává. Erre buzdít mindenkit 2018 óta az új természetvédelmi jeles nap mögött álló stáb.

Legyen március 10 a Beporzók Napja!

Talán soha nem történt még meg, hogy civil kezdeményezésre ennyi múzeum reagált volna pozitívan! – írja cikkében Vásárhelyi Tamás, a Beborzók Napja egyik kezdeményezője.

Szombathelytől Marosvásárhelyig 40 intézmény jelezte eddig, hogy figyel az idők egyik szavára, figyel a természetvédelemre.

A legváltozatosabb múzeumokban történik valami március 10-hez kapcsolódva. Ám nemcsak ezen a napon számíthat a közönség programokra. Idén van múzeum, ahol kicsit később lesz az esemény, vagy ahol Beporzók hetét tartanak, Aquincumban pedig nemcsak most, hanem a májusi Floralia ünnepen is téma lesz a megporzás. A Kékfestő múzeumban a festőnövényekkel, a Királyi kastélyban virágmintás tapétákkal irányítják a figyelmet a természet védelmére.

Szemet gyönyörködtető virágok és gyümölcsök titkai címmel szervez például ingyenes tárlatvezetést a Magyar Nemzeti Múzeum is.

Sok helyen hívnak meg méhészt, és ahol méz van, ott remélhetőleg némi nyalakodás is történik

– hiszen tudjuk a múzeumpedagógiából is, hogy mennél több pozitív érzékszervi élménnyel társul egy új ismeret megszerzése, annál maradandóbb az élmény és az ismeret.

Beporzók nélkül nem csak gyümölcseink, zöldségeink, élvezeti cikkeink nem lesznek, hisz az állati takarmányok egy része, a ruházat alapvető anyaga a pamut is mind rovarbeporzású növényből származik.

Évi 46 000 milliárd forintra becsülték a Földön a beporzók által elvégzett éves munkát.

Mentsük meg a beporzókat!

Forrás: magyarmuzeumok.humagyarmezogazdasag.hu