Őssejttechnikával mentenék meg az északi szélesszájú orrszarvúkat

0
322 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Idén két példány is elpusztult a mindössze maroknyi állományból, az egyikük az Egyesült Államokban, San Diegóban, a másikuk a csehországi Dvur Karlovéban. Az északi szélesszájú orrszarvúból (Ceratotherium simum cottoni) így már csak három maradt a tudósok ismeretei szerint. Ezek az egyedek, két nőstény és egy Sudan nevű hím, Kenyában élnek.

A szakemberek úgynevezett indukált pluripotens őssejteket (iPS) akarnak csírasejtekké, vagyis hímivarsejtekké és petesejtekké fejleszteni – derült ki a berlini Leibniz Zoológiai és Vadállatkutató Intézet keddi tájékoztatásából.

0198

Elképzeléseik szerint a mesterséges megtermékenyítés után béranya, például egy déli szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum simum) hordhatná ki az utódokat. A két nőstény északi szélesszájú orrszarvú – a magas életkor és egyéb nehézségek miatt – nem valószínű, hogy képes lenne utódokat világra hozni. A projektben a San Diegó-i, a Dvur Karlove-i és a schönbrunni állatkert is részt vesz.

Az orrszarva miatt kíméletlenül vadászott állatfaj valószínűleg a vadonban már teljesen kihalt, az utolsó jelenlétére utaló nyomokat 2007-ben találták Afrika középső részén.

Forrás: MTI, origo.hu
Leadfotó: mashable.com
Fotó: mirror.co.uk