Őssejtes eljárással gyógyul Igor, a szegedi szibériai tigris

0
2 065 megtekintés
Igor - Kép: Szegedi Vadaspark - zooszeged.hu
Swing Szerelem Szulák
A humángyógyászatban már bizonyított, sajátsejtes eljárással kezelik a Szegedi Vadaspark 13 éves nagyragadozóját. Igort, aki évek óta csípőízületi gondokkal küzd, az emberi ízületek kezelésében Magyarországon is alkalmazott Lipogems eljárással próbálják gyógyítani. 

Az eljárás, a „páciens” saját zsírszövetéből vett regeneratív sejtkultúrával (őssejttel) gyógyítja a sérült ízületet. Csakúgy, mint az ízületi betegségben szenvedő embereknél, Igor csípő ízületét is egy 45-60 perces „egy napos” beavatkozás keretében kezelik majd az orvosok.

A humán gyógyászatban már évek óta alkalmazott Lipogems eljárás elsősorban olyan ízületi problémákkal küzdőknek nyújt segítséget, akiknek az injekciós és egyéb kezelések már nem segítenek, a protézis beültetést pedig még nem szeretnék, vagy egyéb okokból nem kaphatják meg.

Kép: Szegedi Vadaspark – zooszeged.hu

Az eljárás az állatgyógyászatban olyan „pácienseken” tud segíteni, mint például Igor, akik már más hagyományos műtéti eljárással csak nehezen, vagy egyáltalán nem lehet kezelni és az életminőséget csak folyamatos fájdalomcsillapítással lehet fenntartani.

Forrás: Szegedi Vadaspark