Óriásszúnyogot találtak Kínában

0
2 646 megtekintés
A lószúnyog - Kép: PWLN
Swing Szerelem Szulák
Óriási, kinyújtott szárnyakkal 11,15 centiméteres szúnyogot találtak Kínában. A szúnyogok Holorusia mikado csoportjába tartozó rendkívüli példányt, egy terepbejárás alkalmával találták tavaly augusztusban, Szecsuan tartomány fővárosában, a csengtui Csingcseng-hegyen – közölte Csao Li, a Nyugat-Kínai Rovarmúzeum igazgatója.

Az elsőként Japánban felfedezett és John Obadiah Westwood brit entomológus által 1876-ban elnevezett szúnyognemzetség egyedeinek szárnyfesztávolsága általában nyolc centiméter.

Csao Li szerint,

ezek a szúnyogok ijesztőnek tűnnek, ám nem táplálkoznak vérrel,

a felnőtt példányok élettartama mindössze néhány nap, és ez idő alatt is csak nektárral élnek.

A lószúnyog – Kép: indiatimes.com

A világon több tízezer szúnyogfaj él, de közülük csak alig 100 táplálkozik vérrel és jelenthet problémát az emberre – mondta a neves kínai rovarkutató.

A lószúnyognak is nevezett Holorusia mikado, Szecsuan nyugati részén, főleg a csengtui síkságon és a 2200 méternél alacsonyabb hegyeken fordul elő, többnyire sűrű növényzettel benőtt területeken.

A lószúnyog – Kép: indiatimes.com

Csao Li szerint ezek a szúnyogok

nagy testük miatt rossz repülők, repülésük inkább hasonlít szökdécseléshez.

A magántulajdonban lévő, de országosan működő Nyugat-Kínai Rovarmúzeumban több 700 ezer rovart őriznek, több mint 70 százalékban fajuk legnagyobb vagy leghosszabb példányát.

Forrás: MTI