Óriás tengeri csigák védik a Nagy Korallzátonyt

0
2 153 megtekintés
A tritonkürtcsiga épp legyűri a töviskoronás tengericsillagot.
Swing Szerelem Szulák
Óriás tengeri csigákat tenyésztenek és engednek szabadon a Nagy-korallzátonynál ausztrál kutatók, hogy így irtsák ki a pusztító töviskoronás tengericsillagot.

Az Ausztrál Tengeri Kutatóintézet (AIMS) szakértőinek hétfői közlése szerint 454 ezer amerikai dolláros támogatást kaptak a szövetségi kormánytól a tenyésztési programra, írja az MTI.

Töviskoronás tengericsillag – Kép: img.reblog.hu

A tritonkürtcsiga (Charonia tritonis) természetes ellensége a töviskoronás tengericsillagnak (Acanthaster planci), mely kártevő a korallzátony pusztulásának egyik fő oka. Egy négyzetkilométernyi területen mintegy 150 ezer ilyen kártékony állat is élhet.

Tritonkürtcsiga akcióban – Kép: newsapi.com.au

A tritonkürtcsigát, mely akár 50 centiméter hosszúra is megnőhet, az 1960-as években házáért vadászták, emiatt a kihalás szélére került.

Az AIMS júniusban kezdődött projektje keretében már több mint 100 ezer úszó lárva kelt ki. Josh Frydenberg ausztrál környezetvédelmi miniszter szerint ha a kutatás sikeres lesz, a tritonkürtcsigák elkergethetik a töviskoronás tengericsillagokat a korallzátonyról. Megfigyelték ugyanis, hogy ezek az állatok elmenekülnek a ragadozók elől.

“A tenyészprogram célja egy nagyon sérülékeny faj védelme” – mondta Frydenberg.