Ők a Fővárosi Állatkert legnépszerűbb lakói

0
285 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A látogatói tanulmányok keretében többféle módszer is van arra, hogy a különböző állatok közkedveltségét egzakt, számszerűsíthető módon mérjék. Az egyik legjobb módszer annak összevetése, hogy az egyes állatfajok egyedeit összesen hányan fogadták örökbe jelképesen. Mivel egy-egy állatnak akár több örökbefogadója is lehet egy időben, az örökbefogadások száma alapján elég jól lehet következtetni arra, hogy mely állatokat kedveli leginkább a nagyközönség.

A Budapesti Állatkertért alapítvány összesítése szerint a jelenlegi top 10 a következő:

 

  • 1. koala (2 állat, 301 jelképes örökbefogadás)
  • 2. zsiráf (8 állat, 219 jelképes örökbefogadás)
  • 3. pápaszemes pingvin (32 állat, 160 jelképes örökbefogadás)
  • 4. szurikáta (26 állat, 157 jelképes örökbefogadás)
  • 5. elefánt (3 állat, 150 jelképes örökbefogadás)
  • 6. kis panda (2 állat, 122 jelképes örökbefogadás)
  • 7. tigris (4 állat, 111 jelképes örökbefogadás)
  • 8. szumátrai orangután (6 állat, 99 jelképes örökbefogadás)
  • 9. oroszlán (2 állat, 94 jelképes örökbefogadás)
  • 10. csupaszorrú vombat (4 állat, 86 jelképes örökbefogadás)

Természetesen hasonló összesítések korábban is készültek, és az állatkerti szakemberek egyébként is meglehetősen nagy tapasztalattal rendelkeznek azzal kapcsolatban, hogy melyik állat milyen mértékű ésszerűségnek szokott örvendeni. Általánosságban elmondható, hogy a nagy testű növényevők mindig nagyon népszerűek (a vízilovaknak és az orrszarvúaknak is elég sok örökbefogadójuk van, az elefánt és a zsiráf pedig a top 10-be is bejutott), s ugyancsak nagy népszerűségnek örvendenek az emberszabású majmok (orangután, gorilla), illetve a nagymacskák (tigris, oroszlán, leopárd) is. Ugyancsak kedveli a közönség a különleges, érdekes, ritka állatokat, azokat a jószágokat, amelyek „cukik”, illetve a népszerűséget befolyásolja az is, ha egy állat éppen kölyköt nevel.

A 2015 óta látható koalák részben bájos megjelenésük, részben ritkaságuk okán kerültek első helyre, de a vombatokat is ezek a tényezők juttatták az első tíz közé. A zsiráf, az elefánt, a tigris, az oroszlán, az orangután és a kis panda régóta a legnépszerűbb fajok között van, a madarak közül pedig már jó ideje a pingvineknek van a legtöbb rajongója, így gyakran kerülnek be ők is a top 10-be. A szurikáták is közkedvelt állatok már hosszabb ideje, de csak az elmúlt néhány év fejleménye, hogy rendre az első tíz között említhetjük őket.

Forrás: zoobudapest.com