Nyugdíjba vonult Döme, a nyomozókutya, mert túlságosan jámbor

0
276 megtekintés
Döme, angol véreb a polgárőrség kutyája Tiszaszentimrén.
Swing Szerelem Szulák

Alkalmatlan a hivatásos szolgálatra, ugyanis túlságosan jámbor, olvasható a vs.hu cikkében. Idő előtt kellett leszerelni a rendőrségi csapatból, de annyira a szívéhez nőtt a rendőröknek a kutyus, hogy a hároméves ebnek új munkát találtak, rendkívüli szimatkészsége miatt a tiszaszentimrei polgárőrségnél kap új helyet. Először a Debreceni Egyetem Különleges Orvos- és Mentőcsoport kutyás mentőegységének akarták felajánlani Dömét, de ott épp nem volt üres kennel. Hüse Kata, a kutya kiképzője fejéből pattant ki a nagyszerű ötlet, hogy Döme ezek után polgárőrként tevékenykedjen.

036

“Döme bárkit felkutat, de az elfogáshoz már egy német juhász vagy rottweiler kell. Az angol véreb legfeljebb a szeretetével tudja agyonnyomni a keresett bűnözőt,” meséli Kata.

A kutya több sikeres emberkeresés után mégsem felelt meg a rendőrség szigorú szabályzatának, hiszen a katonás fegyelem nem mindig párosul a remek tehetségekhez. Dömén kívül csak két munkakutyaként dolgozó angol vérebről tudni az országban, a 68 kilós kan kutyus mégis szívesen áll szolgálatba.

Döme, angol véreb a polgárőrség kutyája Tiszaszentimrén.

Rendkívüli szaglása tudatos tenyésztői munka eredménye, míg egy átlagos német juhász orrában 250 millió szaglóreceptorsejt segíti a kutatást, addig az angol vérebek kétszer annyival büszkélkedhetnek. Hatalmas fülük is segíti őket a szaglásban, ugyanis az orruk elé terelik a szagokat. Az FBI és a Scotland Yard rengeteg angol vérebet alkalmaz felderítésre, ha ezek a kutyák kiszagolnak valamit, azt tanúvallomásként fogadják el.

Döme rendkívül élvezi a vidéki életet, naponta másfél kiló ételt fogyaszt el, de a fűnyíró hangjától retteg. Tiszaszentimrén nem kiemelkedően magas a bűnözés, Dömére így elsősorban az eltűnt emberek felkutatása jut Jász-Nagykun-Szolnok megye területén.

Forrás: vs.hu
Fotók: VS.hu / Zagyi Tibor