Nyugdíjba vonult a legeredményesebb magyar mentőkutya

0
258 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Külföldi- és hazai bevetéseken is remekelt, világbajnoki címet szerzett, teljesítette a Nemzetközi Mentőkutyás Szövetség vizsgarendszerében fellelhető legmagasabb szintű vizsgákat is, így joggal nevezhetjük a legeredményesebb magyar mentőkutyának.

Balázs László, a Pest Megyei Kutató-mentő Szolgálat vezetője a kiképzést még Aqua kölyökkorában kezdte meg, de mint mindig, most sem indult zökkenőmentesen a szeleburdi kölyök nevelése. Egy hét alatt szétrágta a család összes cipőjét, de mivel tudták, hogy nem átlagos kutya, így mindenki elnézte neki a rosszaságokat. Aqua meghálálta a bizalmat, és sikeresen elvégezte a vizsgákat is, így fiatal kutyaként kezdett bevetéseken segíteni.

aquakutya1

Toplistás bűnözőkre bukkant rá, egy rajtaütésen egy olyan rejtekhelyet is kiszagolt, amire a rendőrök nem bukkantak rá, a tatárszentgyörgyi gyújtogatások vizsgálatakor Aqua a helyszínek azonosításában segített, 2009-ben pedig az indonéziai földrengések helyszínén kutatott túlélők után. 2008-ban súlyos balesetet szenvedett, egy emeletes ház födémével együtt a mélybe zuhant, és bal mellső lábán mindkét alsó csont eltörött, felépülése után egy évval azonban már ismét versenyeket nyert.

aqua11

A világbajnok juhászkutya 12 évével már bőven nyugdíjasnak számít, de a napi 2-3 órás tréningek most is elengedhetetlenek ahhoz, hogy jól érezze magát. Ezt leszámítva éppen úgy éli életét, mint bármelyik másik eb, kedvenc étele a főtt csirkefarhát, időnként rendetlenséget csinál, és kunyerál, ha a család az asztalhoz ül vacsorázni – írja a hirado.hu.

Forrás: hirado.hu