Nyugalmazott filmsztár él a Budakeszi Vadasparkban

0
240 megtekintés
????????????????????????????????????
Swing Szerelem Szulák
Kevesen tudják, hogy Karcsi, a vadasparki vaddisznócsalád rangidős feje egyszer már megtapasztalta, milyen a tizenöt perc hírnév csábítása: pár éve ugyanis egy magyar ifjúsági filmhez kölcsönözte karakteres ábrázatát. A szerepre a Budakeszi Vadaspark egyik gondozója készítette fel, méghozzá feszített tempóban, rövid idő alatt.

Öt évvel ezelőtt egy különleges telefonhívás érkezett a Budakeszi Vadasparkba. Habár a munkatársak korántsem lámpalázasak, és a vadasparkban élő kisebb-nagyobb állatok sem ijednek meg, ha fényképezőgépek vagy kamerák kereszttűzében találják magukat, ezúttal a nagybetűs Filmszakmának volt állati segítségre szüksége. A vadaspark szakembereit azzal keresték meg, hogy a Kossuth-díjjal is kitüntetett író-költőnk, Csukás István forgatókönyvéből, Mátyássy Áron (Utolsó idők, Víkend) rendezésével készülő Berosált a rezesbanda című filmhez szőrös-agyaros szereplőre lenne szükségük. És azt a szereplőt bizony valakinek fel is kéne készítenie, hogy megfelelően viselkedjen a kamera előtt, és az erdei forgatás közepette se döntsön úgy, hogy fittyet hány a beosztására és inkább a vadonban indul felfedező útra. Így került a Budakeszi Vadasparkba Karcsi, a vaddisznó, akit már akkor sem lehetett éppenséggel süldőnek nevezni.

Szilágyi Zsolt, a Budakeszi Vadaspark gondozója Karcsiról elmondta:

„Minél korábban kezdődik meg egy vadon élő állat emberhez való szoktatása, annál könnyebben lehet kialakítani vele a bizalmi kapcsolatot, annál könnyebben lehet trenírozni is. Karcsi azonban már csaknem 30 kilós egyedként érkezett hozzánk, így különleges és izgalmas kihívást jelentett a betanítása. Mivel csupán két hét állt a rendelkezésemre, hogy emberhez szoktassam, illetve alapvető vezényszavakra és feladatokra megtanítsam, gyakorlatilag beköltöztem hozzá, sőt, sokszor még ott is aludtam. Az állhatatos munka aztán meghozta a gyümölcsét. Az elkészült ifjúsági filmnek hála, az utókor is láthatja, hogy Karcsi – a filmben Rudiként – milyen remekül helyt állt.”

????????????????????????????????????

A gondoskodó trenírozásnak köszönhetően Karcsi példamutató együttműködést tanúsított a többnapos erdei forgatáson: hívásra visszajött a gondozójához, igény szerint jobbra vagy balra is elfordult, végül pedig, igazi kezes bárányként, minden este a neki kijelölt exkluzív kennelben hajtotta nyugovóra a fejét. Karcsi azóta is a Budakeszi Vadaspark vendégszeretetét élvezi, és igazi filmsztárként sütkérezik a napfényben, vagy épp a dagonya wellness részleget veszi igénybe.

A Berosált a rezesbanda című ifjúsági filmet errefelé teljes egészében meg lehet tekinteni. Rudi (vagyis Karcsi) először 4:36 körül bukkan fel, hogy a bohókás filmhez illően nem sokkal később bajt keverjen.