Nyolc lábú gavallér – ajándékkal hódit a csodáspók hímje

0
3 058 megtekintés
Csodáspók (Pisaura mirabilis) - Kép: wikimedia.org
Swing Szerelem Szulák
Ajándékokkal hódítja meg a kiszemelt nőstényt a csodáspók (Pisaura mirabilis) hímje. Elfog egy legyet vagy más rovart, hálóból csomagot fon belőle és azzal indul “leánykérésre”.

Jó, tudjuk, hogy a pókok nem a klasszikus értelemben vett legcukibb állatok a Földön – persze van, akinek igen – de ettől még, nem lehet szó nélkül elmenni a természet ezen ízeltlábú gavallérjai mellett.

Természetesen a nőstények akármilyen ajándékkal itt sem érik be, komoly minőségellenőrzést tartanak, elvégre a hímek semmilyen más csábító technikája nem érdekli őket – derült ki a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem kutatóinak tanulmányából, amelyet a Behavioral Ecology and Sociobiology című folyóiratban mutattak be.

A dán Aarhus Egyetem kutatói már két éve felismerték, hogy azokat a hímeket, amelyek ajándékkal érkeznek a “leánykérésre”, kisebb eséllyel falják fel a nőstények. A csodáspókok nőstényei ugyanis hajlamosak az udvarlás során elfogyasztani a hímeket – ugye milyen kedvesek?!

Nem a csomagolás, a tartalom a lényeg

Csodáspók (Pisaura mirabilis) – Kép: commanster.eu

A Cristina Tuni müncheni biológus vezette kutatócsoport most azt mutatta ki vizsgálataival, hogy a hímek sikere a pókfonállal körbetekert csomag tartalmától függ. A nőstények ugyanis nem reagáltak a fonálban lévő esetleges csábító kémiai anyagokra. A szakértők szerint ez meglepő viselkedés, mert az ilyen kémiai anyagokon keresztül történő kommunikáció nagyon gyakori a párzás során az állatvilágban.

A szakértők 100 csodáspókkal végezték vizsgálataikat annak kiderítésére, milyen szerepet játszanak a kémiai jelzések az udvarlásban. A pókok ezeket a jeleket a pókfonálon keresztül is leadhatják.

A nőstények fonala olyan anyagokat tartalmazhat, amely vonzza a partnereket. Ők maguk azonban láthatóan nem érdeklődnek a hímek fonala iránt – sem a csomagot körbefogó fonál, sem a hímek által egyébként kibocsátott fonál iránt. Ez arra utalhat, hogy a nőstények csak a kis ajándék alapján döntenek az udvarlás kimeneteléről.

Forrás: MTI, Origo