Nyíregyházán randevúznak az indiai orrszarvúk!

0
251 megtekintés
orrszarvu

A legnagyobb ázsiai orrszarvú faj Indiában, Nepálban, Bangladesben és Pakisztán északi részén él, alapvetően magányos életmódot folytat, kivéve a borjakat nevelő nőstényeket. Bár nincs kiemelt szaporodási időszakuk (egész évben párosodhatnak), a Nyíregyházán élő tenyészpár – a nőstény ivarzási ciklusától függően – általában félévente 1 hetet randevúzik.

orrszarvu2
Az országban csak itt élő ritka állatok vastag bőrének olyan a megjelenése mint a középkori lovagok páncéljának-ezért nevezik a fajt páncélos orrszarvúnak is. Latin nevük elárulja (Rhinoceros unicornis) hogy egyetlen tülkük van, melyet a hím és a nőstény egyaránt visel.

Amíg mindössze öt északi fehér orrszarvú maradt a világon, az indiai orrszarvú védelme ma már sikeresnek mondható, hiszen míg a 20. század elején létszámuk 200-nál is kevesebb egyedet számlált, addig mára a vadon élő állományt közel 2.500 egyed alkotja. Ennek ellenére a faj továbbra is erőteljesen veszélyeztetett.

orrszarvu3
Az egyik legnagyobb veszélyt mindmáig az orvvadászat jelenti. Tülkének ugyanis a tradicionális keleti orvoslásban gyógyhatást tulajdonítanak, fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint nemi vágyfokozóként használják.

Mivel vadon élő állománya veszélyeztetett, így a fajnak Európában is tenyészprogramja van. A Nyíregyházi Állatparkba is az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett 1 bika és 2 tehén. A fiatalabb nőstény Aruna míg tenyészérett nem lesz, elkülönítve él fajtársaitól.

Fotó: Sóstó Zoo