Növényvédő katicák százai költöztek a Debreceni Állatkertbe

0
510 megtekintés
A bíbortetű-pusztító picurka katica - Fotó: ozanimals.com
Swing Szerelem Szulák
A mai modern állatkertek küldetésükből adódó egyik feladata és felelőssége a természeti értékek védelme, így környezettudatos és fenntartható megoldások alkalmazása és megismertetése látogatóikkal – írja sajtóközleményében az állatkert.

Egy Pálmaházában a növények egyik fő ellensége a gyapjastetű. Mivel a Debreceni Állatkert az ország első természetvédelmi területén fekszik, ezért vegyszereket a Pálmaházában sem szeretnének alkalmazni, így biológiai védekezésként a „bíbortetű-pusztítóként” ismertté vált Cryptolaemus montrouzieri, a katicabogárfélék családjába (Coccinellidae) tartozó, körülbelül 6 mm nagyságú katicákat vetették be, hiszen ők is a meleg, nedves környezetet kedvelik.

A bíbortetű-pusztító Cryptolaemus montrouzieri  – Fotó: zoodebrecen

E katica a pajzstetvek öregcsaládjába tartozó három család tetűfajaival táplálkozik, így ha kiszabadul, a harlekinkaticával (Harmonia axyridis) ellentétben nem tud kárt tenni a hazai katicákban. Az eredetileg Ausztráliából származó rovart számos más országba is betelepítették már biológiai védekezésként: Új-Zélandon a bíbortetű, Kaliforniában pedig a pajzstetvek ellen.

Továbbá 500 fürkészdarazsat vetettek be a hatékony növényvédelem érdekében. Az emberre teljesen ártalmatlan, mindössze 1,5-2 mm nagyságú, rövid életű rovar is gyapjastetveket fogyaszt.