Nincs rá szabály, hogy mikor lőhet a pécsi állatkert igazgatója

0
354 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

Ha elszabadul egy szabályzatuk szerint veszélyesnek minősülő állat, az egyébként szenvedélyes vadászként ismert Szatyor Miklós voltaképpen bármikor lőfegyverhez nyúlhat. Mindez abból a válaszból derült ki, amit az Átlátszó blog közérdekű adatigénylésére adtak.

Az állatkert “Intézkedés veszélyes állat kiszabadulása esetére és katasztrófa elhárítására” elnevezésű – egyébként nem sokkal a november 1-jei eset előtt, szeptemberben hatályba lépett -, Szatyor Miklós által jegyzett dokumentumban nyoma sincs az állatok életének megvédését célzó előírásnak. Egyedül talán a tűz esetére megfogalmazott kitétel mondható annak, miszerint ilyenkor a szakszemélyzet gondoskodik az állatok lehetőség szerinti mentéséről.

Az intézkedési terv szerint az eljárási rend veszélyes állat kiszabadulása esetén a következő: noha “fontos, hogy a kiszabadult állatot ne hajszoljuk pánikhelyzetbe”, a vészhelyzet megszüntetésére az alábbi lehetőségek vehetők igénybe: visszaterelés az eredeti férőhelyre, immobilizáció, kilövés lőfegyverrel. “Bármelyik megoldást választja a döntési helyzetben lévő vezető vagy gondozó, segítőinek ezt el kell fogadni, és a pontos, szakszerű végrehajtásban közre kell működni”.

Forrás: allatportal.hu, blog.atlatszo.hu
Fotó: theguardian.com