Népes feketególya-csapatot figyeltek meg a Csanádi-pusztákon

0
143 megtekintés
Képünk illusztráció - Fotó: Radovan Václav - flickr.com
Swing Szerelem Szulák
A vonulásra készülő fekete gólyák idén szokatlanul nagy számban gyülekeznek a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén – írja a Park a honlapján.

A három pusztán (Kopáncsi-, Montág- és Királyhegyesi-puszta) ezekben a hetekben

legalább 70-80 fekete gólya mozog,

ami e nálunk ritka faj esetében igen magas számnak mondható. A legnépesebb csapat, amelyet sikerült megfigyelni, 50 példányból állt. Emellett több helyen láttak 2-3-5 madarat együtt mozogni.

Az, hogy a fekete gólyák ilyen nagy számban gyülekeznek a Csanádi pusztákon, minden bizonnyal annak köszönhető, hogy a terület kedvező állapotban van – írja a Nemzeti Park.
A Nagy-Zsombék nagy kiterjedésű szikes mocsarai különösen jó táplálkozóhelyül szolgálnak. A Királyhegyesi-puszta szintén jó vadászterület, köszönhetően a közelmúltban elvégzett vizes élőhely-rekonstrukciónak. A környéken található kisebb-nagyobb csatornákban már kevés a víz, így a halakat is könnyebben megtalálják a gólyák.

Népes feketególya-csapat a Csanádi-pusztákon – Fotó: Balogh Gábor

Egy ilyen, szántóföldön állomásozó csapat megfigyelése nem mindennapi élményt jelent.

Általában hajnalban és alkonyatkor táplálkoznak, napközben pedig a nagyobb kiterjedésű, nyílt gyepeken, szántóföldeken pihennek, ahol kevésbé kell számítaniuk a ragadozók támadására.