Nemzetközi gibbonmentő programba kapcsolódott be a Nyíregyházi Állatpark

0
1 664 megtekintés
Északi barnaarcú gibbon nőstény - Fotó: gettyimages.com
Swing Szerelem Szulák
A vadon élő északi barnaarcú gibbonok (Nomascus annamensis) állományának feltérképezésében és a fajjal kapcsolatos oktatási-nevelési programokkal nyújt segítséget egy német fajmegmentési alapítványnak a Nyíregyházi Állatpark.

A nemrég felfedezett, Vietnam, Laosz és Kambodzsa területén őshonos gibbonfaj élőhelyén történő fajmentésre már több programot indított el a Stiftung Artenschutz és a frankfurti zoológiai társaság – idézte fel Gajdos László, a nyírségi állatpark igazgatója a témában tartott keddi sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a kezdeményezéshez több európai állatkert is csatlakozott már, a nyírségi állatparkot pedig Anthony Sheridan állatkerti szakértő kérte fel a közös munkára – írja az MTI.

Északi barnaarcú gibbon hím – Fotó: gettyimages.com

A vietnami kormány által támogatott program első lépése a vadon élő állatok feltérképezése lesz a Közép-Vietnamban található, 42 ezer hektáros Kon Ka Kinh Nemzeti Parkban. Az északi barnaarcú gibbonokból körülbelül nyolcszáz egyed él az ország területén, a szakemberek elsősorban ezt az állományszámot szeretnék stabilizálni és – a környező nemzeti parkok segítségével – fejlődésnek indítani – mondta el a tájékoztatón Anthony Sheridan.

A szakértő megjegyezte, hogy ilyen emberszabású majom nem él egyetlen európai állatkertben sem, a fajhoz nagyon hasonló aranyarcú gibbonból azonban található egy egyed, egy csehországi állatkertben.

Északi barnaarcú gibbon nőstény – Fotó: Tilo Nadler

A Nyíregyházi Állatpark a gibbonok feltérképezésében és a vietnami iskolások oktatásában segédkezik, szakemberei – a többi európai állatkert munkatársaival – a tájékoztató programokban vesznek majd részt a délkelet-ázsiai országban – közölte Gajdos László. Az igazgató hozzátette, ez ugyan jelentős anyagi terhet jelent és plusz feladatot ad a park szakembereinek, de – mint fogalmazott – az ország egyik vezető állatkertjének szakmai kötelessége részt venni ilyen programokban.

Északi barnaarcú gibbon hím – Fotó: Tilo Nadler

Az északi barnaarcú gibbon hasonlít az aranyarcú gibbonra (Nomascus gabriellae), az új főemlősfajt 2010-ben felfedező tudósok különleges hangjuk és genetikai vizsgálat alapján különítették el a többi fajtól. A hímek fekete szőrzettel rendelkeznek, amely napfényben ezüstösen csillog, pofájuk két oldalt barna színezetű, a nőstények egész testükön narancsos-barna színezetű bundát viselnek.

A két faj közötti pontos különbséget a primatology.net tárgyalta még 2010-ben egy összefoglaló cikkében.