Nem veszélyes, de veszélyeztetett – Rákosi Vipera Nap

0
2 638 megtekintés
Fotó: mme.hu
Swing Szerelem Szulák
A hagyományokhoz híven idén is szeptember első szombatján, szeptember 2-án tartják Magyarország legveszélyeztetettebb gerincesének, a rákosi viperának a napját az ország három helyszínén, köztük a Szegedi Vadasparkban is.

Az esemény, amelyen élő viperák bemutatására is sor kerül, egyik legfontosabb feladata a mérges kígyókkal kapcsolatos tévhitek eloszlatása és a hazai viperákról valós ismeretek nyújtása.

Fotó: Halpern Bálint – MME

“A rákosi vipera (Vipera ursinii rakosiensis) egy kizárólag Magyarországon előforduló, rendkívül ritka mérgeskígyó-alfaj, a Kárpát-medence faunájának elismerten legveszélyeztetettebb állata. Az idők folyamán – Rákosi Mátyásra tekintettel – politikai okokból (és a faj szempontjából helytelenül) parlagi viperának és rákosréti viperának is nevezték. Az Alföldön a homoki vipera névvel illették, azonban a hivatalos természettudomány ezt a megnevezést egy másik faj (Vipera ammodytes) megjelölésére alkalmazza.”

Fotó: veddamagyart.info

A szombati programon, 10.00 és 14.30 között az érdeklődők a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya munkatársa segítségével megismerkedhetnek azokkal a könnyen felismerhető határozóbélyegekkel, amelyek alapján a viperák megkülönböztethetőek az ártalmatlan siklóktól.

Fotó: m.cdn.blog.hu

De, a ritka faj megvédésére tett erőfeszítésekről is sokat megtudhat, aki kíváncsi rá. Sőt, ami a leglátványosabb programnak ígérkezik, Szegeden megtekinthetik a viperák éves vizsgálatát, amely során kivesszük a kígyókat és megmérjük őket. Erre 14.00-kor kerül sor, amely során a legbátrabbak egész közel férkőzhetnek a Vadaspark egyetlen mérges kígyójához.

A Magyarországon élő két faj közül a keresztes vipera a veszélyesebb, a rokona, a maximum 60 cm-esre nő rákosi vipera mérge azonban nem veszélyes, legfeljebb csak arra, akinek allergiája van rá.

Fotó: turistamagazin.hu

“A kígyó félénk, rejtőzködő életmódja és alacsony példányszáma miatt marásra rendkívül ritkán kerül sor, ráadásul a rövid méregfogakon kereszül fecskendezett kis mennyiségű, gyenge méreg hatása megközelítőleg egy méh csípésével azonos. Erős szervezetű emberekre ártalmatlan. Mérge legfeljebb gyenge rosszulétet, kiütést okozhat, marása ellen szérumot sem készítenek. Halálos marásról nem tudunk, ám az esetleges allergiás reakciók miatt kígyómarás esetén mindenféleképpen érdemes orvoshoz fordulni.”

Ez utóbbi fajt a múlt században az intenzív mezőgazdálkodás, így az élőhelyeinek eltűnése és a félelemből adódó szándékos pusztítás a kihalás szélére sodorta, pedig a rákosi vipera is éppen olyan fontos része a hazai faunának, mint más, közismertebb és közkedveltebb állatfajok.

Fotó: greenfo.hu

A LIFE által támogatott rákosivipera-védelmi programnak köszönhetően ezek a kígyók megmenekültek a kipusztulástól, a mesterséges körülmények között szaporított állatok visszatelepítésével. A Rákosivipera-védelmi Központba idén 21 nőstény 185 élő kisviperát hozott a világra, ezzel 2600 fölé nőtt az eddig a védelmi projekt során tenyésztett egyedek száma.

Fotó: Halpern Bálint – MME

Szeged három éve add biztonságos és kényelmes, többek között földalatti búvóhellyel ellátott otthont a rákosi viperának. Ezeket most a vipera napon a szakemberek a közönség előtt veszik ki a Sancer-tó partján lévő bemutató helyükről, egyrészt azért, hogy bárki közelről is megismerkedhessen velük, másrészt azért, hogy a szokásos évi ellenőrzés keretében megmérjék őket. Emellett a nap folyamán a látogatóink játékos feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg hazánk egyik legveszélyeztetettebb állatával.

A „viperás” standok a Szegedi Vadasparkban 2017. szeptember 2-án 10.00-16.00 óráig, a Nyíregyházi Állatparkban 2017. szeptember 9-én 10.00-16.00 óráig vannak. Harmadik helyszínként a Rákosivipera-védelmi Központ a Vipera Napon tatja őszi nyílt napját. Találkozó Kunpeszéren, 10 órakor, az élelmiszerbolt előtt.

Forrás: zooszegedwikipedia