Nem lehet többé megsebesíteni és megölni a bikákat

0
14 260 megtekintés
Kép: AFP
Swing Szerelem Szulák
Egy új jogszabályt fogadtak el a Baleár-szigeteken, miszerint többé nem fogják megsebesíteni és megölni a bikákat a viadalokon. Ez elég komoly előrelépésnek vehető az állatvédelemben.

A bikaviadalokról és az állatok védelméről szóló törvény lényegében megtiltja, hogy az állatoknak fájdalmat, szenvedést okozzanak, ellenkező esetben akár 100 ezer eurós, azaz körülbelül 30 millió forintos büntetést is kiszabhatnak a vétkesre a bíróságok – írja az MTI.

A helyi parlament által elfogadott törvény értelmében a jövőben csak állandó arénában lehet bikaviadalt rendezni, ilyenek a szigetek közül csak Mallorcán vannak, Ibizán, Menorcán, Formenterán nem.

Kép: AFP

Négy évesnél fiatalabb állatokkal nem lehet majd megküzdeni. Egy viadalon összesen három bika szerepelhet, egyenként legfeljebb 10 percig, utána vissza kell terelni őket a karámba, ahol ezután állatorvosnak kell igazolnia sértetlenségüket. A küzdelem előtt az állatokat és a torreádorokat is doppingvizsgálatnak vetik alá.

Az arénában a torreádorok semmilyen szúró-vágó eszközt nem használhatnak. A nézői korhatárt 16 évről 18 évre emeli a törvény.

Bikaviadal ellen tüntető lány, Spanyolország, Kép: AFP

A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP), és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt nem támogatta a javaslatot a baloldali többségű helyi törvényhozásban. Véleményük szerint a jogszabály alkotmányellenes.

Spanyolországban régóta feszült vita zajlik a bikaviadalok megítéléséről, számtalan tüntetést tartanak az ellenzői, akik szerint kegyetlen kínzásnak tekinthető az esemény, míg támogatói azzal érvelnek, hogy a bikaviadal művészet, az ország hagyományai közé tartozik és egyben szimbóluma is. 2013-ban nemzeti kulturális örökségnek nyilvánították.

Forrás: 888.hu