Néhány évtized múlva eltűnhetnek a jegesmedvék a Föld színéről

0
302 megtekintés
Swing Szerelem Szulák

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy a környezetszennyező anyagok károsan hatnak a szaporodásukra, ez további hanyatlást idéz elő állományukban. Becslések szerint a jégtakaró újraképződése még a mi életünkben abbamaradhat, így a medvék nem tudnának vadászni, ez pedig fajuk kipusztulásához vezetne. Amennyiben nem történik drasztikus változás, a jegesmedvék már akár 2100-ra eltűnhetnek a Földről.

A jég zsugorodása miatt állandó táplálékukat, a fókákat is kénytelenek lesznek lecserélni tengeri madarak tojásaira. Ezzel a változással a madarak állománya is veszélybe kerülne, de a medvéknek sem lenne hosszútávon kielégítő az új étrend. Ez a zsákmány nem nyújtana elég tápanyagot nekik, hiszen zsírban gazdag táplálékra van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék a nyarat. A szárazföldi környezetben fellelhető táplálékok tehát nem elegendőek életben maradásukhoz.

a_058_2022913_europress_EZA

A tengeri jég csökkenése olyan mértékű éhezéshez vezethet, amely egész fajukat veszélybe sodorja. Egyes szakemberek eddig úgy hitték, hogy a jegesmedvék egyfajta hibernációban minimalizálhatják éhségüket és tápanyagok iránti szükségleteiket, de a legújabb kutatások alapján kiderült, hogy egyszerűen csak éheznek. Nem tudják annyira csökkenteni anyagcsereütemüket, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott viszonyokhoz. Ezek a ragadozók az áprilistól júniusig tartó időszakban vadásznak, főként gyűrűs és szakállas fókákra, ekkor halmozzák fel azt a zsírkészletet, amivel a nyarat, a tengeri jég olvadását túlélhetik. A jegesmedve élete tehát teljesen a jéghez kötődik, így a jég teljes eltűnése megpecsételné sorsukat.

a_058_1991187_europress_EZA

Egy e havi kutatás szerint a medvék esélye az életben maradásra igen csekély, hacsak az ember kiváltotta globális felmelegedési trend nem fordul meg, a Halászati és Vadvédelmi Szolgálat jelentése szerint ugyanis az egyetlen lépés védelmük érdekében a sarkvidéki melegedés megállítása. Ez globális elkötelezettséget kíván, hiszen az üvegházhatású gázok kibocsátása csökkenti a tengeri jég mennyiségét a sarkvidéken – írja a hirado.hu.

Forrás: hirado.hu
Fotók: AFP