Négylábú hősök

0
1 987 megtekintés
Swing Szerelem Szulák
Speciálisan képzett kutyák segítik a londoni tűzoltók munkáját a múlt héten leégett Grenfell torony romjainál.

A múlt héten történt tragédia helyszínén nem állt meg a munka: Stuart Cundy rendőrparancsnok szerint a 127 lakásos épület átkutatása még hosszú ideig, várhatóan “sok-sok hétig” eltart. A hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint az áldozatok száma akár a 79-et is elérheti.

nehéz körülményekkel kell megküzdeni a helyszínen

A tűzoltók és szakemberek munkáját pedig speciálisan képzett kutyák is segítik. Elsősorban még a legfejlettebb technológiákat is leköröző rendkívül jó szaglásuk miatt tudnak hatékony munkatársai lenni a tűzoltóknak: a kutyák segítségével kutatják az eddig még meg nem talált áldozatokat. Azonban nem csak a szaglásuk miatt hatékonyak ezek a kutyák: súlyuk jelentősen könnyebb az emberénél, termetük is jóval kisebb, így olyan helyekre is könnyedén be tudnak jutni, ahova a kétlábúak nem. Olyan helyekre pedig, ahova egyáltalán nem tudnak bejuti, vagy nem tudni, biztonságos-e, drónokat küldenek be.

Könnyűek, fürgék és a szaglásuk lekörözi a legmodernebb technológiát is

A kutyák arra is segítenek választ találni, mi okozhatta a tüzet, milyen gyúlékony vagy épp robbanó anyagok voltak a toronyházban. Minden kutya megfelelő felszerelést is kap a bevetésre. Ennek része egy speciális kutyacipő is, mely nem csak a törmeléktől védi a tappancsukat, hanem az esetleg visszamaradt forró felületektől is.

Kutyacipő védi a kutató kutyák mancsát

Az épület felújítása egyébként tavaly fejeződött be, ennek keretében külső hő- és esőszigetelő burkolóelemekkel látták el.  A műszaki vizsgálat során a szakértők azt próbálják kideríteni, hogy ezek alapanyaga mennyire volt tűzálló. Nagy-Britanniában négyezer hasonló toronyház épült a múlt század 60-as és 70-es éveiben, a legtöbb közülük ma is lakott. Nick Hurd, a brit belügyminisztérium államtitkára, aki a rendőrség és a tűzoltóság munkáját is felügyeli, elrendelte az összes ilyen lakóépület teljes tűzbiztonsági felülvizsgálatát.

A lángoló Grenfell torony

Forrás: kutyabarathelyek.hu