Négy rénszarvas született a Nyíregyházi Állatparkban

0
323 megtekintés
rénszarvas borjú
Swing Szerelem Szulák

A borjak születése problémamentesen zajlott a Nyíregyházi Állatparkban, az apróságok azóta is makkegészségesek. Világrajövetelük után már néhány perccel lábra álltak, s követték anyjukat, pár naposan pedig már csaknem ugyanolyan gyorsan szaladnak, mint a kifejlett állatok. Hogy nyugodt körülmények között fejlődjenek, külön  „szarvas ovit”  kerítettek el nekik, ám  ahogy felerősödnek, csatlakozni fognak a tenyészcsapathoz,  ami a  picikkel együtt már 16 tagot számlál.

A kicsik 5-6 hónapos korukig szopni fognak, de 2-3 hetesen már elkezdik kóstolgatni a szálas takarmányt is. A borjak születése a természetben is ebben az időszakban történik, hiszen így a késő tavaszi, kora nyári állatok már elég erősek ahhoz, hogy csatlakozzanak csordájukhoz az őszi nagy vándorlások idején, ahol naponta 15-65 km-t tesznek meg naponta.

Patái szélesek, akár egy hócipő, így nem süllyed el a hóban és a mocsaras területeken. A hideg ellen vastag, sűrű szőrzet védi. Skandináviában a csordák pár száz állatból állnak, Észak-Amerikában – ahol karibunak nevezik – az ötszázat is meghaladja. A kicsik fején egy éves korban kezd el nőni az agancs, s ennél a fajnál – a szarvas félék között egyedül álló módon – mind a két nem viseli azt.

Az északi-sarkvidéki nomád népek számára a rénszarvas legfontosabb állat, a mi háziállataink sarkvidéki megfelelője. Több mint 3000 éve szelídítették meg, tejét, húsát, szőrét, agancsát is felhasználják, s teherhordásra is alkalmazzák.

Forrás: sostozoo.hu